Αναβίωση του Αποκριάτικου εθίμου «Καψαλιές» στο Κορδελιό


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου συμμετείχε με το παραδοσιακό τμήμα ενηλίκων τ
ο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στην αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου “Καψαλιές” σε ένα αυθεντικό αποκριάτικο ξεφάντωμα με οδηγό τη λαϊκή μας παράδοση στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού όπου έγινε το σημείο συνάντησης για ένα μοναδικό αποκριάτικο παραδοσιακό αντάμωμα δίνοντας συνέχεια στο εορταστικό σκηνικό των ημερών , με χορούς, μουσική, τραγούδι και ενθουσιασμό, και έδωσε  την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν την αποκριά και να ξεφαντώσουν.


Το σύνθημα για την έναρξη του γλεντιού έδωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με τα μέλη τους να ηγούνται της αποκριάτικης πατινάδας που διέσχισε  τους κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου Κορδελιού. Η αποκριάτικη πομπή ξεκινήσε στις 6.00μμ, έχοντας αφετηρία τις οδούς Κατσαντώνη και Καραβαγγέλη, με πορεία διέλευσης την οδό Α. Παπανδρέου και κατάληξη το Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως.

Στην πατινάδα συμμετείχαν : οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γαλατινής και Πενταλόφου, ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος”, ο Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, ο Σύλλογος Κατοίκων Ελπίδος Ευόσμου “Κοσμάς ο Αιτωλός”, το Σωματείο “Μακεδονία” Ν. Ευκαρπίας, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης και η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Στη συνέχεια, με επίκεντρο το Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως ξεκίνησε η αναβίωση του εθίμου “οι Καψαλιές” με άναμμα της φωτιάς και αναπαράσταση του τελετουργικού από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Όλοι οι χορευτές σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από την αναμμένη φωτιά και  ξεκίνησαν τα γνωστά παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια, τα οποία  τραγουδήσουν όλοι μαζί.


Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα “Η κομπανία του Ντίμτσιου”,  ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους,με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Στο χώρο της εκδήλωσης  προσφέρονταν δωρεάν κρασί και εδέσματα. 

Λίγα λόγια για το έθιμο

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κλαδαριά – Καψαλιά ήταν η τελευταία γιορτή που έκαναν οι Δυτικομακεδόνες στον τόπο τους -την Κυριακή των Απόκρεω- γιατί με τον ερχομό της άνοιξης έφευγαν για αναζήτηση εργασίας.

Πρόκειται για το άναμμα μεγάλης φωτιάς και χορό μεταμφιεσμένων γύρω απ’ αυτήν υπό την συνοδεία μουσικών οργάνων.

Τα τραγούδια όμως που ακούγονται είναι σκωπτικού χαρακτήρα και οι μεταμφιέσεις δεν αφορούν τις γνωστές αποκριάτικες. Οι συμμετέχοντες φορούν τα ρούχα τους ανάποδα, βάφουν με καπνιά το πρόσωπό τους ή το καλύπτουν με σκούρες σίτες.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ


▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃

 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια