ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΟΣ - ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΟΣ - ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

 Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Παναγιώτης Μόσχος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1990 με καταγωγή από το Κολχικό Λαγκαδά(ένα αμιγώς ποντιακό χωριό) και το Δραβήσκο Σερρών.Η ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς ξεκινά μετά από προτροπή των παππούδων του το 1995. 

Η πρώτη του ομάδα ήταν το τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών χορών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου με χοροδιδάσκαλο και μέντορα τον Γιώργο Κυνηγόπουλο. από το 2004 έως το 2008 συμμετέχει ως χορευτής σε πολλά σωματεία της Θεσσαλονίκης και ευρύτερων περιοχών όπως ο Ποντιακός σύλλογος Κολχικού,ο ΠΣ Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ,ο ΠΣ Αγγιστιανών Ευόσμου, Ο ΠΣ Αναγέννησης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, καθώς και το τμήμα ελληνικών χορών της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ηλιούπολη. 

Από το 2004 συμμετέχει σε πολλά διεθνή διαγωνιστικά και μη φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως του Καΐρου ,Αλγερίας , Προύσας Σαράγεβο, Bergamo Ιταλίας, Αδάνων Τουρκίας και αλλά κατέχοντας σε πολλά την πρώτη θέση. 

Το 2008 ξεκινά τις σπουδές του στο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θρακης με ειδίκευση στη Ρωσική Φιλολογία. Επι 4 χρόνια ως φοιτητής ασχολείται με Κρητικούς χορούς όμως η αγάπη του για τον Πόντο λόγω τον σπουδών τον οδηγεί να στραφεί στην ποντιακή παράδοση και λαογραφία μέσα από πρόγραμμα των σπουδών του καθώς και με επιτόπιες προσωπικές έρευνες στο μοναδικό ποντιακό χωριό της Θράκης το Θρυλόριο. Από το 2009 έως το τέλος των σπουδών του αποτέλεσε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Ποντιακής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Σέργη. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΟΣ - ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
Παναγιώτης Μόσχος

Το 2011 χορεύει στο Ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης. Ο χοροδιδάσκαλος του κ. Ζερζελίδης Τάκης βλέποντας τον ζήλο του, του δίνει την ευκαιρία να διδάξει στα παιδικά τμήματα του συλλόγου έως το 2015. Τον Δεκέμβριο του 2015 γίνεται χοροδιδάσκαλος στον σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες» στα παιδικά τμήματα ενώ παράλληλα βοηθά ως χορευτής στο ποντιακό σύλλογο Αυγής Θεσσαλονίκης.

Επίσης στους ακρίτες διετέλεσε ραδιοφωνικός παραγωγός του Συλλόγου στο Ράδιο Ακρίτες 102.3 καθώς και αποτέλεσε Γ. Γραμματέας στην νεολαία του συλλόγου και μέλος του ΔΣ. Το 2016-2018 για για 3 ακαδημαϊκά έτη διετέλεσε χοροδιδάσκαλος του χορευτικού τμήματος Διαλογής Κορδελιού Θεσσαλονίκης μέσω της (ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Ε). Το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 αναλαμβάνει το ποντιακό τμήμα του Πολιτιστικοί Συλλόγου Εύοσμου «Κύριλλος και Μεθόδιος» καθώς και χορευτής του τμήματος παραστάσεων. Το ίδιο ακαδημαϊκό έτος δημιουργεί το τμήμα ποντιακών παραδοσιακών χορών και λαογραφίας του πολιτιστικού συλλόγου Ανθοκήπων Ευκαρπίας όπου αποτελεί χοροδιδάσκαλο έως και σήμερα. 

Και τέλος το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 γίνεται πρόταση από τη διοίκηση του Ποντιακού συλλόγου Μυγδονίας ( με έδρα το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης ) να αναλάβει όλα τα τμήματα του συλλόγου όπως και έγινε, και συνεχίζει να αποτελεί χοροδιδάσκαλο του συλλόγου.

Στο βιογραφικό του επίσης προστίθενται πολλά σεμινάρια ποντιακών χορών ανά την Ελλάδα με κύριους εισηγητές τον ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νικόλαο Ζουρνατζίδη καθώς και τον Καθηγητή φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Νικολαΐδη

Επίσης πολλές διημερίδες και σεμινάρια ποντιακής λαογραφίας με εισηγητή τον Καθηγητή του τμήματος ποντιακών σπουδών Κυριακή Χατζηκυριακίδη όπου είναι και οικογενειακός φίλος 

Από το 2022 ο Παναγιώτης Μόσχος αποτελεί μέλος του Πολιτιστικού Αθλητικού συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στα Παραδοσιακά ποντιακά τμήματα του συλλόγου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια