Κρητική Πολιτεία (1898-1913)



 Κρητική Πολιτεία (1898-1913)

Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, λίγο μετά την κρητική επανάσταση του 1896 και την απόσχισή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου και τέθηκε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας, η Κρητική Πολιτεία απέκτησε την πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση, το πρώτο σύνταγμα και εσωτερική οργάνωση.

Όμως οι επαναστάσεις συνεχίζονταν και κορυφώθηκαν το 1905, όταν εκδηλώθηκε το επαναστατικό κίνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου, γνωστό ως «Επανάσταση του Θερίσου». Τα αιτήματα των επαναστατών ήταν: η παραίτηση του Πρίγκιπα Γεωργίου, η άμεση αποχώρηση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και η ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά η οικογένειά του κατέφυγε στην Ελλάδα, καθώς ο πατέρας του υφίστατο τις συνέπειες της επαναστατικής του δράσης. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία στα Χανιά, αλλά σύντομα ασχολήθηκε με την πολιτική καθώς έγινε μέλος της φιλελεύθερης παράταξης.


Η επίσημη ανακήρυξη ένωσης με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1913, όταν η διεθνής πολιτική συγκυρία ήταν ευνοϊκή.

Το Δεκέμβριο η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο Κάστρο του Φιρκά στα Χανιά, ενώπιον του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου, μπροστά στους δακρυσμένους Κρητικούς, που έβλεπαν επιτέλους το όνειρο τους να πραγματοποιείται.

Στη θέση, όπου άλλοτε κυμάτιζε η τουρκική σημαία, στήθηκε μαρμάρινη επιγραφή, που έγραφε:


ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΚΡΗΤΗ

1669-1913

ΗΤΟΙ, 267 ΕΤΗ, 7 ΜΗΝΕΣ, 7 ΗΜΕΡΑΙ



ΕΤΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Η Κρήτη λοιπόν στη συνέχεια, αποτέλεσε μία γενική διοίκηση με πρωτεύουσα τα Χανιά. Πρώτος γενικός διοικητής ήταν ο Στέφανος Δραγούμης, ενώ αντιπρόσωποι της συμμετείχαν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Συντάχθηκε Κρητικό σύνταγμα και επετράπη η κοπή νομισμάτων.




* Το κάστρο του Φιρκά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ενετικού λιμένα των Χανίων. Σε περίπτωση πολιορκίας, μια χοντρή αλυσίδα από τον Φιρκά μέχρι τον πύργο του φάρου στο άλλο άκρο της εισόδου, έκλεινε το λιμάνι. Αν και το κάστρο είναι Βενετσιάνικο, το σημερινό όνομά του είναι τουρκικό. Οι Ενετοί αποκαλούσαν το κάστρο Revellino, που σημαίνει επιπρομαχώνας, δευτερεύων προμαχώνας. Οι Τούρκοι το χρησιμοποιούσαν κυρίως σαν στρατώνα. Ο στρατώνας στα τούρκικα είναι «Φίρκα».






 Επιμέλεια άρθρου
 Διαμαντή Παρασκευή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια