ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ 2022


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου συμμετείχε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 2022 στην αναβίωση του εθίμου «Κλαδαριές» που διοργάνωσε ο 
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ευόσμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Οι «Κλαδαριές» είναι ένα έθιμο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς η φωτιά που ανάβει μπροστά στο χώρο του Συλλόγου συμβολίζει τη φωτιά που χρησιμοποίησαν οι 3 μάγοι και οι βοσκοί προκειμένου να ζεστάνουν το θείο βρέφος. Πρόκειται για ένα έθιμο θρησκευτικού χαρακτήρα που γίνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Η εορταστική συγκέντρωση ξεκίνησε από το Δημαρχείο Ευόσμου όπου μαζεύτηκαν όλοι οι Σύλλογοι. Ο Δήμαρχος κ Μανδαλιανός Κλεάνθης απηύθυνε το καλωσόρισμα του στους διοργανωτές, στους Συλλόγους και σε όλους όσους βρέθηκαν εκεί για να γεφυρώσουν το παρόν με το παρελθόν της ιστορίας.

Ακολούθησαν ομαδικοί χοροί των Συλλόγων με την παρουσία ζωντανής μουσικής.

Στην συνέχει ακολουθήσε η πατινάδα διαδρομή μετά μουσικής, χορού, ξεκίνησε από το Δημαρχείο προς την Οδό Αριστοτέλους με κατεύθυνση τον αύλειο χώρο του Συλλόγου που βρίσκεται στο Παλιό τέρμα Μενεμένης (περιοχή Ελπίδας Ευόσμου). 
Εκεί, υπήρχε συμβολικά η αναμμένη φωτιά και προσφερόταν δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους φασολάδα και νηστίσιμα συνοδευτικά όπως ελιές, τουρσιά καθώς και άφθονο κρασί.

Σκοπός του αναφερθέντος πολιτιστικού γεγονότος δεν ήταν μόνο η αναβίωση του εθίμου αλλά και η πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής, η ανάταση και η ψυχαγωγία των κατοίκων της. Η παράδοση αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και ιστορικής συνέχειας και οφείλουμε να την προστατεύουμε από αλλοιώσεις ή κινδύνους παραμέρισης της. Η μνήμη είναι αρκετά εύθραυστη και η αναβίωση τέτοιων εθίμων βοηθά στη διατήρηση του πολιτισμικού μας παρελθόντος.

Το χριστουγεννιάτικο γλέντι παρέα στους ήχους της παράδοσης με την ομάδα μουσικών «Καρατζόβαλοι» κύλησε εἰς τήν ἀκμήν τῆς μεσημβρίας της Κυριακής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ


▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃

 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια