Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ
ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΟΡΟ,
ΤΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ
-Μία απόπειρα διατήρησης του πλούτου,
που πλήττεται-
Διότι, αρκετά που τα θεωρούμε
παραδοσιακά, δεν είναι
και άλλα που νομίζουμε ότι δεν
είναι, είναι…
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022, 18:00 – 22:00
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Αγ.
Αθανασίου 36 & Κολοκοτρώνη
(είσοδος από
Κολοκοτρώνη)
Εισηγητής του σεμιναρίου, ο Ιωάννης Θεμ.Τσουχλαράκης, πολιτισμολόγος, ερευνητής, συγγραφέας, χοροδιδάσκαλος.
Αντικείμενο του σεμιναρίου
είναι η ποικιλομορφία απόδοσης τεσσάρων κρητικών χορών
(σε μουσικό, βηματικό και
αυτοσχεδιαστικό επίπεδο), ανά νομό της Κρήτης, ακόμα και ανά επαρχία στο ίδιο
νομό.
| Χοροί που θα εξεταστούν |
·
Χανιώτικος (συρτός-σερτός)
·
Πεντοζάλι-πεντοζάλης
·
Μαλεβιζώτης-καστρινός πηδηχτός
· Σιγανός-ξενομπασάρης-μανά
α. Στον μεγάλο αριθμό
μελωδιών τριών χορών, στη διαφορετικότητα των δομών τους και στο πότε και πως
επηρεάζεται (ή όχι) η χορευτική πράξη από αυτές, καθώς ενίοτε διαμορφώνεται απαίτηση
συγχρονισμού μουσικής φράσης και τυπικού βηματισμού, αλλά και χορευτικών
αυτοσχεδιαστικών κινήσεων, άλλοτε διαρκώς και άλλοτε περιοδικώς.
β. Στην ποικιλία και τη
διαφορετικότητα των παραδοσιακών αυτοσχεδιαστικών σχημάτων του πρωτοχορευτή ανά
χορό, καθώς και ανά παραλλαγή του ίδιου χορού.
γ. Στις ομαδικές
χορευτικές φιγούρες, οι οποίες ατυχώς αποδίδονται πέραν των δύο χορών της
επαρχίας Κισάμου, που είναι μέρος της παράδοσής τους.
δ. Στο χρονικό χρήσης και
διάδοσης των κρητικών λαϊκών μουσικών οργάνων (βιολιού, λαούτου, λύρας κιθάρας κ.λπ.).
ε.
Στις διάφορες μορφές νόθευσης της κρητικής φορεσιάς (μαύρο πουκάμισο, κρουσσάτο
μαντήλι, χρυσό κέντημα στην ανδρική φορεσιά, απουσίας φεσιού και μεϊντανιού
κ.ά.)
Επίσης, θα γίνουν
αναφορές:
α. Στην κατάλληλη και
ακατάλληλη για χορό κρητική δισκογραφία.
β. Στη σύγχρονη χορευτική
αυτοσχεδιαστική αυθαιρεσία.
| ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ |
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα προσέλευσης: 17:30
Ώρα έναρξης: 18:00
Ώρα λήξης: 22:00
Εισηγητής: Ιωάννης Θεμ.Τσουχλαράκης
Χώρος: Διαπολιτισμικό
Γυμνάσιο Ευόσμου, Αγ. Αθανασίου 36 & Κολοκοτρώνη
(είσοδος από Κολοκοτρώνη)
| ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ CD ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ |
| ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ |
·
5€ (Πέντε Ευρώ)
Πληροφορίες / εγγραφές:
· Διαμαντή Παρασκευή 6980
955568
· Παπανικολάου Στυλιανός
6982 820166
Εισηγητής
Τσουχλαράκης Ιωάνννηςπολιτισμολόγος, συγγραφέας,
χορολέκτης - χοροδιδάσκαλος
Κατάγεται από το Χωρδάκι Ακρωτηρίου της επαρχίας Κυδωνίας του νομού Χανίων. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, κατά την παιδική του ηλικία, από τον μεγάλο χορευτή και χοροδιδάσκαλο Μύρωνα Σαπουντζή.
Πρωτοετής, μόλις, φοιτητής (στο Ε.Μ.Π.) ξεκίνησε την χοροδιδασκαλική του δραστηριότητα σε κρητικούς πολιτιστικούς φορείς των νομών Αττικής και Ευβοίας. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να αρθρογραφεί στον κρητικό τύπο. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2002 σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων και επιμελητής των ετήσιων ημερολογιακών εκδόσεών της.
Υπήρξε πρωτοχορευτής στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μυήθηκε στα μυστικά της τέχνης του κρητικού χορού από σπουδαίους παλαιούς χορευτές και μουσικούς της Κρήτης (Κωνσταντίνος Παπαδάκης - Ναύτης, Μύρωνας Σαπουντζής, Αντώνης Στεφανάκης, Αντώνης Ποντικός, Γιώργος Μουζουράκης). Από το 2006 είναι κάτοχος της ιστοσελίδας www.cretandance.gr.
Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια σε μελέτες και έρευνες (συνεντεύξεις, καταγραφές κ.λπ.) σχετικές με την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα, τους χορούς τις μουσικές, τα όργανα, τις φορεσιές, την ιστορία και τα έθιμα της Μεγαλονήσου.
Το 2000 τιμήθηκε με Α' Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του με τίτλο: Οι χοροί της Κρήτης - μύθος, ιστορία, παράδοση, που την ίδια χρονιά εκδόθηκε σε ομότιτλο βιβλίο.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 πρωτοστατεί στη μελέτη, την έρευνα και την προβολή των λαϊκών μουσικών οργάνων, των παραδοσιακών χορών και ορισμένων στοιχείων της παραδοσιακής φορεσιάς της Κρήτης που για δεκαετίες έμειναν στο περιθώριο της δημοσιότητας. Θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο νομό Αττικής η συστηματική προβολή όλων των χορών, των τραγουδιστικών ειδών, των μουσικών οργάνων και κυρίως της βιολιστικής παράδοσης της Κρήτης άρχισε με δικές του πρωτοβουλίες το 2000, χρονιά που ξεκίνησε την οργανωμένη δράση του στο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναλαμβάνοντας μέχρι σήμερα την καλλιτεχνική επιμέλεια εξήντα, περίπου, διοργανώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται, επίσης, η μελέτη του Τα λαϊκά μουσικά όργανα στην Κρήτη, μέρος της οποίας εκδόθηκε σε ομότιτλο βιβλίο το 2004, καθώς και η επιμέλεια της δισκογραφικής έκδοσης Οι χοροί της Κρήτης (2005, 2006, 2009), της μοναδικής με τις μουσικές 20 κρητικών χορών (βλ. παρακάτω).
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πλήθος ημερίδων και συνεδρίων για τον πολιτισμό της Κρήτης, ενώ από το 2000 διδάσκει σε σεμινάρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (βλ. παρακάτω), το βηματισμό, τους μουσικούς κανόνες, το εθιμικό, τον παραδοσιακό αυτοσχεδιασμό του πρωτοχορευτή και το ιστορικό διαμόρφωσης των κρητικών χορών στο σύνολό τους, αναφερόμενος και στις μετεξελίξεις που έχουν υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι ενδεικτικό ότι με πρωτοβουλία της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Π.Ε.Α.) προσκλήθηκε στις Η.Π.Α. το 2004, όπου σε μία περιοδεία διάρκειας 5 εβδομάδων δίδαξε σε σειρά σεμιναρίων, που διοργάνωσε η κρητική ομογένεια σε διάφορες πόλεις (βλ. παρακάτω).
Στις πρωτοβουλίες του εντάσσονται και οι ενέργειές του για την προβολή του λευκού πουκαμίσου, της μαντίλας και του κόκκινου σπαστού φεσιού με τη μακριά φούντα (των κατεξοχήν ιστορικών κεφαλοκαλυμμάτων) στην ανδρική κρητική φορεσιά, αρχής γενομένης με την έκδοση του βιβλίου του Η ιστορία και η λαογραφία της κρητικής φορεσιάς (1997, 1999) και εν συνεχεία μέσω χορευτικών παραστάσεων που επιμελήθηκε μετά το 2001, αλλά και του ημερολογίου για το 2009 που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.
Από το 2004 πραγματοποιεί συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στις μουσικοχορευτικές παραδόσεις της Κρήτης και άλλων περιοχών, με απώτερο σκοπό την προβολή των κοινών στοιχείων τους, τις οποίες έχει επανειλημμένως παρουσιάσει με τη μορφή παραστάσεων (Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης-Πόντου, Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης-Νησιωτικής Ελλάδας).
Το 2009 συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Μυλωνά στην τηλεοπτική εκπομπή «Μουσική Παράδοση» (ΕΤ 1), ως υπεύθυνος επιλογής και οργάνωσης των μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων και εισηγητής του προγράμματος δύο επεισοδίων για τη μουσικοποιητική και χορευτική κληρονομιά της Κρήτης (βλ. παρακάτω).
Διαθέτει μία πλούσια συλλογή χαρακτικών (από ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά), φωτογραφιών και ταχυδρομικών δελταρίων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου , πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έργα του και περιοδικές εκδόσεις.
0 Σχόλια