ΚΡΗΤΗ - ΜΥΘΟΣ ή ΙΣΤΟΡΙΑ


Η Ευρώπη παντρεύτηκε το Βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, και εκείνος υιοθέτησε τους τρείς γιούς της. Διάδοχος του θρόνου ήταν ο Μίνωας και βοηθός του στη διοίκηση, ήταν ο αδερφός του Ραδάμανθυς.

Ο Μίνωας είχε τη φήμη μεγάλου σοφού και ήταν γνωστός για τη δικαιοσύνη του. Με κέντρο την Κνωσό, ανέδειξε την Κρήτη σε μεγάλη πολιτική και ναυτική δύναμη, καθώς με το στόλο του κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής θάλασσας.

Για σύζυγό του πήρε την Πασιφάη, κόρη του Ήλιου και της Κρήτης, με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά, όπως το Γλαύκο, το Δευκαλίωνα, τον Ανδρόγειο, την Αριάδνη και τη Φαίδρα.

Επί της εποχής του, κατέφυγε στην Κρήτη ο μυθικός τεχνίτης Δαίδαλος. Σπουδαίος αρχιτέκτονας και εφευρέτης της γλυπτικής, έφτιαχνε περίτεχνα αγάλματα που έμοιαζαν να μιλούν και να βαδίζουν. Έφτιαξε στην αρχαία Κνωσό, ανάκτορα, βωμούς, αγάλματα καθώς και τον περίφημο Λαβύρινθο.

Μύθοι, δολοπλοκίες, έρωτες φυσικοί και αφύσικοι, μάχες, διαδραματίζονται στην εποχή εκείνη.
Μορφές όπως αυτές της Δάμαλις, του Μινώταυρου, του Ίκαρου, της Ναυσικράτης, του Ανδρόγεως, του Θησέας, του Αιγαίας, της Αριάδνης, του Ίκαρου, του Διόνυσου, του Ιδομενέα, του Μηριόνη ζωντάνεψαν μετά τις ανασκαφές Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων.

Η πραγματικότητα συγχέεται με τη μυθολογία και τα μυθολογικά δεδομένα αποκτούν μια προοπτική, ιστορική. Η Κρήτη υπήρξε κέντρο ενός πολιτισμού πολύ αρχαιότερου από τον ομηρικό.

Το 1878, ο Μίνωας Καλοκαιρινός εντόπισε για πρώτη φορά το ανάκτορο της Κνωσού, αλλά σταμάτησε τις ανασκαφές, για να μην πέσουν τα αρχαία στα χέρια των Τούρκων

Το 1885 ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Ιταλό αρχαιολόγο Pederico Haldherr ανέσκαψε το Ιδαίον Άντρον.

Το 1900 ο Βρετανός Arthur Evans ανέλαβε τη συνέχιση της ανασκαφής του Μινωϊκού ανακτόρου της Κνωσού. Η αρχαιολογική έρευνα κορυφώθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, επιτρέποντας τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τη ζωή στη Μινωίκή Κρήτη



 Επιμέλεια άρθρου
 Διαμαντή Παρασκευή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια