ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ


Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, η Κρήτη είναι συνδεδεμένη με τη γέννηση του άρχοντα των θεών και των ανθρώπων , του Δία γι αυτό ονομάστηκε και «Κρηταγενής». Ο Δίας ήταν ο τελευταίος γιός του Κρόνου και της Ρέας και εγγονός του πρώτου θεϊκού ζευγαριού, του Ουρανού και της Γαίας.

Ο ουρανός είχε προφητέψει στον Κρόνο ότι κάποιος από τα παιδιά του έμελλε να τον ανατρέψει από το θρόνο. Φοβούμενος ο Κρόνος, μήπως πραγματοποιηθεί η προφητεία κατάπινε όσα παιδιά γεννούσε η Ρέα. Εκείνη απαρηγόρητη, όταν ήρθε η ώρα να φέρει στον κόσμο το Δία, παρακάλεσε τους γονείς της να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να σωθεί ο γιός της. Έδωσαν στον Κρόνο μια σπαργανωμένη πέτρα την οποία κατάπιε ανυποψίαστος. Η Γαία φυγάδευσε το νεογέννητο βρέφος στην Κρήτη και, αφού το έκρυψε σε ένα σπήλαιο, το Ιδαίον Άντρο, ανέθεσε την ανατροφή του στις νύμφες Αδράστεια και Ίδη και τους δαίμονες της Κρήτης, τους Κουρήτες.

Οι νύμφες μεγάλωναν το Δία με το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας, ενώ οι Κουρήτες χόρευαν έξω από το σπήλαιο, χτυπώντας τις χάλκινες ασπίδες τους για να μην ακουστούν τα κλάματα του μωρού. Όταν ο Κρόνος ανακάλυψε τη σύμπραξη των Κουρητών, τους μεταμόρφωσε σε λιοντάρια. Αργότερα ο Δίας όρισε το λιοντάρι, βασιλιά των ζώων, τιμώντας τους που τον έσωσαν. Τίμησε και την Αμάλθεια μεταμορφώνοντάς την στον αστερισμό του Αιγόκερω, ενώ έκανε το δέρμα της απρόσβλητη ασπίδα, την περίφημη «αιγίδα» και το κέρατο της σύμβολο αφθονίας.

Όταν ο Δίας ενηλικιώθηκε ανέτρεψε τον Κρόνο και έγινε ο ίδιος άρχοντας του κόσμο, αθάνατος, δυνατός αλλά με πολλά πάθη. Έτσι το πάθος του τον έσπρωξε να ερωτευτεί και να ενωθεί με την όμορφη βασιλοπούλα Ευρώπη, κόρη του Βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα. Κάποιο πρωινό που έπαιζε στην άκρη της θάλασσας συντροφιά με τις φίλες της, ο Δίας την είδε και την ερωτεύτηκε. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο λευκό ταύρο με χρυσά κέρατα σε 
σχήμα μισοφέγγαρου και ξάπλωσε μπροστά στα πόδια της

Η Ευρώπη γοητευμένη από το ζώο πήδησε στη ράχη του. Τότε εκείνος την έκλεψε, πέρασε το πέλαγος με την κοπέλα γαντζωμένη στην πλάτη του και την οδήγησε στην Κρήτη. Εκεί οι Ώρες είχαν ετοιμάσει το νυφικό κρεβάτι μέσα στο Δικταίο Άντρο. Ο Δίας, πήρε την κανονική του μορφή και ενώθηκε μαζί της και απέκτησαν τρείς γιούς: το Μίνωα, το Ραδάμανθυ και το Σαρπηδόνα.


Λέγεται ότι κατά τον κατά τον ιερό γάμο, ο Θεός προσέφερε τρία δώρα στη θνητή γυναίκα του. Ένα χρυσό σκύλο, μια φαρέτρα με βέλη που ποτέ δεν αστοχούσαν ποτέ και τον Τάλω, ένα χάλκινο γίγαντα, κατασκευασμένο από τον Ήφαιστο, άγρυπνο φύλακα της Κρήτης.



 Επιμέλεια άρθρου
 Διαμαντή Παρασκευή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια