ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Η Κρήτη στην αρχαιότητα και τη μυθολογία ήταν γνωστή με διάφορα ονόματα που της δόθηκαν, είτε για χάρη των εδαφών της, είτε για χάρη των ανθρώπων που την κυβερνούσαν, είτε για άλλη αιτία. 

Αερία: Το όνομα αυτό δόθηκε στο νησί εξαιτίας του εύκρατου και υγιεινού κλίματός του.

Χθονία: Παλιά τα εδάφη της Κρήτη ήταν σκεπασμένα με δάση που ήταν πλούσια και εύφορα. Γι' αυτό ονομάστηκε Χθονία, δηλαδή με έδαφος πλούσιο και χωματερό. Κατά κάποιους, το όνομα Χανιά οφείλεται σε παραφθορά αυτής της πρότασης

Δολιχή: Πήρε το όνομα αυτό από το μακρόστενό της σχήμα. Δολιχός σημαίνει μακρύς.

 ΤελχινίαΤελχίνες ήταν εκείνοι που ήξεραν καλά την επεξεργασία του μετάλλου. Επειδή οι Κρήτες ήταν παραδοσιακά καλοί τεχνίτες στα μέταλλα, ονομάστηκαν Τελχίνες και η γη τους Τελχινία.


ΙδαίαΙδαία σημαίνει σύδενδρη (δασωμένη) και αυτό το προσωνύμιο το είχε πάρει για τα εκτεταμένα δάση της. Δυστυχώς αυτά τα δάση, κυρίως κυπαρισσιού, αποψιλώθηκαν ήδη από τα Μινωικά χρόνια που στην Κρήτη, τη διάσημη χώρα του Κυπαρισσιού, άνθισε το εμπόριο της ξυλείας.

Μακαρία: Νησί των Μακάρων, δηλαδή των ευτυχισμένων ανθρώπων.

 ΚουρήτιςΚουρήτις ή Κυρήτις από τους Κούρους, δηλαδή τους νέους, λεβέντες και γενναία παλληκάρια που έθρεφε το νησί

Στη φωτογραφία, οι Κουρήτες χορεύουν ενώ ο μικρός Δίας θηλάζει την αίγα Αμάλθεια

Κάφτορ
: Ονομασία που συναντάμε στην Αγία Γραφή για την Κρήτη. Αντίστοιχα τη συναντάμε κι ως Καπταρά ή Κεφτιού.

Κρήτη: Το σημερινό όνομα οφείλεται σε έναν από τους Κουρήτες που βασίλεψε στο νησί και ονομαζόταν Κρήτας. Σύμφωνα με άλλη άποψη, ονομάστηκε έτσι λόγω της Κρήτης, της κόρης κάποιου από τους Κουρήτες, η οποία παντρεύτηκε τον Άμμωνα Δία, που έφτασε στην Κρήτη από τη Λιβύη και ίδρυσε το δικό του βασίλειο.


📧Έχετε κάποια παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε

▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃ Επιμέλεια άρθρου
 Διαμαντή Παρασκευή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια