Πανηγυρική Εκδήλωση AMF – Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ


Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου είχε την τιμή να παρευρεθεί και να συμμετέχει στη πανηγυρική εκδήλωση του συνεδρίου Aristotle Medical Forum AMF and the 1st International Conference of the Hellenic Medical Diaspora που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Ιουλίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 17 Ιουλίου στους κήπους της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φιλοξένησαν ένα πρωτοφανές ιατρικό συνέδριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων γιατρών από όλο τον κόσμο  Το συνέδριο περιλάμβανε το Aristotle Medical Forum 2022 και το 1ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ιατρικής Διασποράς. Στρατηγικός στόχος είναι να φέρει κοντά Έλληνες γιατρούς από όλο τον κόσμο και να θέσει τις βάσεις για καινοτόμες πρωτοβουλίες και διεπιστημονικές συνέργειες. Επιπλέον, το συνέδριο στόχο έχει να αναδείξει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και την τεχνογνωσία των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.

Την Κυριακή17 Ιουλίου το συνέδριο έκλεισε της εργασίες του με πανηγυρική εκδήλωση στο αύλειο χώρο της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε στις 10πμ με 

10:00 – 11:00 Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη
(Πλατεία Κτιρίου Διοίκησης ΑΠΘ)

Το δρώμενο

Με τον ήχο ενός αρχαίου μουσικού θέματος οι Καρυάτιδες με πανέρια ραίνουν το άγαλμα του Αριστοτέλη, με δαφνόφυλλα και ροδοπέταλά, απαγγέλοντας από ένα γνωμικό του Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης εμφανίζεται τελετουργικά με δύο Καρυάτιδες οι οποίες αφού σταθούν απέναντι από τους συνέδρους απαγγέλουν δύο γνωμικά του Αριστοτέλη που έχουν σχέση με αυτά του Ιπποκράτη.

Ο Ιπποκράτης αποδίδει εκ βαθέων το κείμενο του Ιπποκρατικού όρκου στην Ιωνική Ελληνική διάλεκτο αγκαλιάζοντας με το βλέμμα του όλα τα βλέμματα των συνέδρων.

Στην συνέχεια με ένα βήμα μπροστά αποδίδει σε έμμετρη νεοελληνική μετάφραση την περίληψη του κειμένου του Όρκου ως διδαχή.

Με τον ήχο του ίδιου αρχαίου μουσικού θέματος γίνεται τελετουργικά η αποχώρηση, αφήνοντας την αίσθηση της μέθεξης με το πνεύμα των δύο μεγάλων διαχρονικών Ελλήνων Φιλοσόφων και Επιστημόνων.

11:00 – 12:00 Γνωριμία με το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
(Κτίριο Διοίκησης, Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ - Αμφιθέατρο Α)

12:00 – 14:00 Εκδήλωση AMF – Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
(Μπροστά στο κτίριο Βασικών Επιστημών)

Ο ήχος της Κρητικής λύρας άρχισε να αντηχεί στον χώρο και από το βάθος της εισόδου της Ιατρικής Σχολής ξεπροβάλουν οι χορευτές του Κρητικού τμήματος του συλλόγου μας . Ο ενθουσιασμός των παρευρισκόμενων μεγάλος θαύμασαν και χειροκρότησαν με την ψυχή τους τους χορευτές οι οποίοι με την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Ταρπαντζή Μαρίας και Πατζατζή Νικόλαο τους παρουσίασαν τους χορούς Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Λαζώτης και Εθιανός
▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃


Μετά την παρουσίαση του Κρητικού τμήματος την σκυτάλη πήρε το Λαϊκό τμήμα του συλλόγου χορεύοντας του χορούς Χασάπικο Ζεϊμπέκικο Συρτάκι Ζορμπάς υπο την καθοδήγηση της Χοροδιδασκάλου Παναγιωτίδου Βαρβάρας . Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων της διασποράς ήταν ανεπανάληπτος που μπήκαν στον χορό πριν ακόμη τελειώσει η παρουσίαση του τμήματος.
▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃


Είναι τιμή μας που παρευρεθήκαμε σε μία τέτοια εκδήλωση και η χαρά και τα συναισθήματα μας δεν περιγράφονται Πήγαμε με σκοπό να δώσουμε εμείς λίγο από την πολιτιστική κληρονομία και την Λαϊκή μας παράδοση και να προσφέρουμε χαρά και κέφι στους προσκεκλημένους
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλοί ειδικά οι νέοι των Ελλήνων της διασποράς δεν γνώριζαν την Ελληνική γλώσσα γνώριζαν όμως του παραδοσιακούς και Ελληνικούς χορούς και 
το ζεστό τους χειροκρότημα η τόση αγάπη τα τόσα χαμόγελα που μας προσέφεραν ήταν κάτι το απρόσμενο για μας, μας συγκίνησαν μας έκαναν να αισθανθούμε ότι δεν δώσαμε αλλά λάβαμε. 
Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ Κυριάκο Αναστασιάδη για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξε και τον Διευθύνων Σύμβουλο της Medevents 
 K. Παρχαρίδη Στάθη για την τιμητική πρόσκληση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ




 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια