81η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 2022

   Ο Πολιτιστικός σύλλογος κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου συμμετείχε, με το τμήμα Ριζίτικου τραγουδιού στον Εορτασμό της 81ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, τον εορτασμό μιας ημέρας ορόσημο για την Κρήτη , για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε με τον ανάλογο σεβασμό στην μνήμη των πεσόντων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία στο Ωραιόκαστρο την Κυριακή 29 Μάϊου 2022 εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, και ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» 

    Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου από τον προϊστάμενο του ναού, π. Νικόλαο Μοναστηρίδη και στη συνέχεια στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, στο πάρκο δίπλα από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης.

     Ακολούθησε ομιλία για τη σημασία της Μάχης της  Κρήτης από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών  Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος», Γιώργο  Καπετανάκη.
   Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο  Κρητών Μακεδονομάχων από τον Δήμαρχο  Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, τον πρόεδρο του  Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων, Γιώργο  Καπετανάκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου   Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, Στυλιανό   Παπανικολάου.

  Στη συνέχεια μέλη του «Τμήματος Ριζίτικης Παρέας»  του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Ν. Πολιτείας Ευόσμου με Χοράρχη τον Αντώνιο Λουκά απήγγειλαν ριζίτικα τραγούδια. 

    Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από την χορωδία της Ριζίτικης Παρέας του συλλόγου μας 

Η Μάχη της Κρήτης
Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η αεροαποβατική επιχείρηση «Ερμής», η στρατιωτική προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν από αέρος την Κρήτη, την οποία υπερασπιζόταν ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις. Η επιχείρηση έμεινε πιο γνωστή στην ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».
Η μάχη είχε διάρκεια 10 ημέρες. Οι Γερμανοί τελικά κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, επιτυγχάνοντας όμως μια «Πύρρειο νίκη», αφού το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών τους καταστράφηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.
Το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει τη Μάχη της Κρήτης να προκαλεί ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι η ηρωική και αυθόρμητη συμμετοχή του κρητικού λαού στην άμυνα του νησιού. Οι απλοί άντρες και γυναίκες με μόνα όπλα απαρχαιωμένα τουφέκια του 19ου αιώνα, μαχαίρια και κατσούνες, αντιστάθηκαν σθεναρά, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επίλεκτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και γράφοντας μία ακόμη χρυσή σελίδα ηρωισμού στην ελληνική ιστορία.
«Στις 20 Μαίου 1941 σκοτείνιασε ο ουρανός της Κρήτης από τα γερμανικά αεροπλάνα. Αρχισαν οι βομβαρδισμοί.
Οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές έπεφταν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, κοντά στα Χανιά. Κατόπιν στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, παντού. Ένας γέρος, από ένα χωριουδάκι κοντά στο Μάλεμε, μας διηγάται:
– Ευθύς ως είδαμε τ’ αεροπλάνα, φωνάζαμε: Απάνω τους, μωρέ ! Πήραμε τ’ άρματα και χυθήκαμε.
– Ποια άρματα; ρώτησα. Είχατε άρματα;
– Πώς δεν είχαμε; μού αποκρίθηκε.Άλλοι είχαν τσιφτέδες, άλλοι μαχαίρες κι αλλοι είχαν κατσούνες. Την ώρα που έπεφτε ένας «ουρανίτης» ήταν ακόμα ζαλισμένος και μεις χιμούσαμε απάνω του, τον σκοτώναμε με τις κατσούνες , με τις μαχαίρες, τον ξαρματώναμε και σιγά – σιγά γέμιζε και μας η φούχτα μας πολυβόλα και περίστροφα. Οι Γερμανοί είχαν ορίσει να πάρουν την Κρήτη σε 24 ώρες. Η παραμικρή αργοπορία θα τους ήταν θανάσιμη. Ήξεραν πως οι Κρητικοί δεν είχαν όπλα, πως όλοι οι νέοι ήταν επιστρατευμένοι και βρίσκονταν ακόμη στην Ελλάδα και πως οι Άγγλοι και οι Αυστραλοι μήτε στρατό αρκετό είχαν μήτε αεροπλάνα. Ήταν λοιπόν σίγουροι πως σε 24 ώρες θα παίρναν την Κρήτη. Έκαμαν 11 μέρες. Τεσσερις χιλιάδες αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν .. Ο Κρητικός βοσκός, όταν μ’ είδε να ξαφνιάζομαι για την παλικαριά και την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων, μου είπε τα καταπληκτικά τούτα λόγια:
– Γιατί παραξενεύεσαι; Εμείς κατέχαμε πως γράφαμε Ιστορία!».
Νίκος Καζαντζάκης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ


▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃

ΡΙΖΙΤΙΚΟ: Από την Κάντανο έρχομαι.
 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια