ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


                      ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Γράφει ο Στυλιανός Παπανικολάου

Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετό καιρό ζούμε μια νέα πραγματικότητα που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Όλοι έχουμε επηρεαστεί, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο και προσπαθούμε να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, προσέχοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας

Είναι σίγουρο ότι τις εποχές που ζούμε θα τις θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Είναι άλλωστε ο δικός μας «πόλεμος», ένας πόλεμος που αφορά όλους τους ανθρώπους, ένας πόλεμος που ο εχθρός είναι αόρατος.

Η πανδημία του κορονοϊού όπως ήταν αναμενόμενο έπληξε βαρύτατα και τους πολιτιστικούς συλλόγους

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο της ζωής, του τόπου. Η δράση τους είναι η δράση του λαού που απαιτεί, διεκδικεί και δημιουργεί. Γιατί σήμερα, δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση προσπαθεί να επιβάλλει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, την οικονομία και την άκριτη κατανάλωση, ως μοναδικό λόγω ύπαρξης μας στη ζωή, να μετατοπίσει στην αφάνεια τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, να ομογενοποιήσει τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά μας ως λαού, και του κάθε λαού. Η μόνη μας αντίσταση είναι η μνήμη μας, είναι ο πολιτισμός είναι οι σύλλογοι που δημιουργούν πολιτισμό από κάτω προς τα πάνω, χωρίς επιβολές από πάνω προς τα κάτω, τις οποίες τις ζήσαμε, τις είδαμε να κακοφορμίζουν και τις απορρίψαμε

Κάθε πολιτιστικός φορέας αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της ζωής, του τόπου. Στοχεύει στην ατομική και συλλογική έκφραση, στην ψυχαγωγία, στη χαρά, στην επιμόρφωση κι ανάπτυξη της ευρύτερης πολιτιστικής δραστηριότητας. Καλλιεργεί το πνεύμα της συλλογικότητας σε μια κοινωνία που θεοποιεί τον ατομικισμό, ενώ αποτελεί εστία αντίστασης απέναντι στην ξένη και ντόπια υποκουλτούρα. Είναι φυτώριο ανάδειξης και υποστήριξης νέων ταλέντων, του καινούργιου αίματος στην καλλιτεχνική δημιουργία. Δημιουργεί βιβλιοθήκες, λαογραφικά μουσεία, χορευτικές ομάδες, μουσικά σχήματα, θεατρικά τμήματα, ερευνά, εκδίδει και διαδίδει τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού. Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν την Ελλάδα σε εκατοντάδες φεστιβάλ του εξωτερικού. Τις περισσότερες φορές αυτοχρηματοδοτούνται μέσα από τη λαχειοφόρο, το γλέντι και το σουβλάκι που πολλοί ειρωνεύονται και τα θεωρούν «πολιτιστική υποκουλτούρα». Κι όμως οι σύλλογοι στηρίζουν την τοπική οικονομία και καλύπτουν κενά τομέων που η κεντρική εξουσία δεν μπορεί ή δεν θέλει να καλύψει. Παράγει θέσεις εργασίας και δίνει δουλειά σε χοροδιδασκάλους, μουσικούς, ηχολήπτες, χοράρχες, κατασκευαστές ενδυμασιών κ.ά.

Να γιατί υπάρχουν και θα υπάρχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Να γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να υπάρχουν και θα υπάρχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. γιατί ο ρόλος τους στην πολιτιστική αφύπνιση του τόπου είναι αναντικατάστατος και θεμελιακός,

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι θεματοφύλακες και κύτταρο του πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης».

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη συγκεκριμένη, κλισέ πλέον έκφραση, σε λόγους επισήμων, με αφορμή την έναρξη μιας πολιτιστικής εκδήλωσης; Σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού μπορούμε να ξαναπούμε το ίδιο; Θα υπάρξουν εκδηλώσεις όπου θα ακουστούν ξανά τέτοιες τετριμμένες εκφράσεις, οι οποίες είναι τόσο οικείες στα αυτιά μας.

Όσοι ασχολούμαστε με τους πολιτιστικούς συλλόγους με τους παραδοσιακούς χορούς τους μοντέρνους χορούς το θέατρο τα εικαστικά το σκάκι κα αρχίζουμε πλέον και σκεφτόμαστε και άλλα πράγματα. Σκεφτόμαστε τί κάναμε πριν και αν θα έχουμε τη δυνατότητα να εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Αν την έχουμε τη δυνατότητα αυτή, πώς θα μπορούμε να το κάνουμε; Υπό ποιες συνθήκες;

Τί μας περιμένει λοιπόν εμάς που ανήκουμε στην τεράστια οικογένεια της παράδοσης;

Δυστυχώς το επίσημο κράτος δεν ενέσκηψε στα προβλήματα και στις ανησυχίες που μας διακατέχουν και δεν εξέδωσε καμία ΚΥΑ καμία οδηγία που να αφορά την άρση της αναστολής και την περαιτέρω δράση των πολιτιστικών φορέων αφήνοντας μας στον προβληματισμό και την αβεβαιότητα για το μέλλον .

Με τις δυσοίωνες αυτές σκέψεις βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε στα μέλη και τους φίλους ότι ο σύλλογος μας ως είθισται 15 Ιουνίου κλείνει την σεζόν χωρίς δυστυχώς να είχαμε την δυνατότητα της δια ζώσης επαφής και επικοινωνίας.

Αισιόδοξοι όμως όπως πάντα ο πρόεδρος και το Διοικητικό συμβούλιο ευελπιστώντας ότι τα καλλίτερα έπονται και ότι η νέα σεζόν τον Σεπτέμβριο θα μας βρει ξανά όλους μαζί σε μία νέα αρχή και σε ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα χωρίς πανδημίες και περιορισμούς σας ευχόμαστε ολόψυχα εις το επανιδείν και σε ένα όμορφο ζεστό Καλοκαίρι.



 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια