ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

 Τι ακριβώς εννο

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
με τον όρο "λαϊκοί χοροί";

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο "λαϊκοί χοροί";

Πρόκειται για μια βαθύτερη ψυχική ανάγκη του λαού να εξωτερικεύσει το κοινό αίσθημα, την πίκρα και τη χαρά του. Αυτή η ανάγκη εκφράζεται σωματικά και διαδίδεται σε ένα ευρύτερο σύνολο με κοινά αποδεκτά φόρμες και κανόνες. Σήμερα ο όρος "ελληνικοί λαϊκοί χοροί" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους χορούς που συνοδεύονται από λαϊκή μουσική και τραγούδια και χορεύονται σε περιστάσεις της ζωής των Ελλήνων.

Χοροί που συνδέθηκαν με τον κόσμο του ρεμπέτικου, θεωρούνται πλέον λαϊκοί, καθώς χορεύονται από ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων σε ποικίλες περιστάσεις της καθημερινής ζωής.
Οι λαϊκοί χοροί είναι πανελλαδικής εμβέλειας και διαχωρίζονται από τους παραδοσιακούς, αφού οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί αφορούν συγκεκριμένο τόπο στην Ελλάδα και όχι ένα χορό που χορεύεται γενικά σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Έξι από τους δημοφιλέστερους Ελληνικούς λαϊκούς χορούς:

Ζεϊμπέκικο

Το ζεϊμπέκικο, αν και ξεκίνησε ως χορός της Μικρασίας, στις μέρες θεωρείται λαϊκός χορός και, μάλιστα, ανήκει στους ρεμπέτικους χορούς. Είναι, ίσως, ο μοναδικός χορός στο είδος του που δε διέπεται από κανόνες, φιγούρες και βήματα, αλλά είναι καθαρά αυτοσχεδιαστικός χορός. Ορίζεται από την ψυχοσύνθεση και τον σεβντά του χορευτή.
Διαβάστε περισσότερα για το ζεϊμπέκικο, κάνοντας κλικ εδώ...

Χασάπικο

Το χασάπικο, ή αλλιώς χασάπικος χορός, είναι ευρύτατα διαδεδομένος χορός στην Ελλάδα και χορεύεται πολύ ακόμα και σήμερα, παρόλο που οι ρίζες του κρατάνε από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Διαβάστε περισσότερα για το χασάπικο, κάνοντας κλικ εδώ...

Καρσιλαμάς


Ο Καρσιλαμάς είναι σεμνός και, ταυτόχρονα, ερωτικός χορός, ο οποίος χορεύεται ως αντικριστός. Αυτό σημαίνει, άλλωστε, και το όνομα του (karşılama στα τούρκικα), αφού «καρσί» σημαίνει αντίκρυ, απέναντι.
Διαβάστε περισσότερα για τον καρσιλαμά, κάνοντας κλικ εδώ...

Χασαποσέρβικο

Το χασαποσέρβικο είναι ένας ομαδικός χορός που διακρίνεται για τη ζωντάνια και τη γρηγοράδα του. Πρόκειται για χορό με σλαβική προέλευση, μοιάζει, μάλιστα, αρκετά με χορούς των Σέρβων, των Ρουμάνων και των Σλάβων της Ανατολικής Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα για το χασαποσέρβικο, κάνοντας κλικ εδώ...

Τσιφτετέλι

Χορός που χορεύεται σόλο ή σε ζευγάρια, με πιθανότερη καταγωγή από την Τουρκία. Αυτό, άλλωστε, προδίδει και η ονομασία του χορού (τούρκικα: Çiftetelli [chiftetelli] , αρμένικα: Ծիւտետեղի [dzivdedeghi]), που σημαίνει διπλή (τσιφτέ) χορδή (τέλι).
Διαβάστε περισσότερα για το τσιφτετέλι, κάνοντας κλικ εδώ...

Συρτάκι

Το συρτάκι θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς χορούς, ιδιαίτερα από τους ξένους. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ανήκει στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Διαβάστε περισσότερα για το συρτάκι, κάνοντας κλικ εδώ...

Στον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου λειτουργούν τμήματα Λαϊκών χορών αρχαρίων και προχωρημένων υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Παναγιωτίδου Βαρβάρας



 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια