Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ


Το σχολικό έτος 2017-2018 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου πρόσθεσε στα τμήματά του μία καινοτόμα δράση, εισάγοντας το αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής στα προγράμματά του με τμήματα μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και ενηλίκων, πρωτοπορώντας στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά καλύτερα την ελληνική γλώσσα, να τη βιώσουν σαν λέξεις με συναίσθημα, με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να την αποτυπώνουν στο γραπτό λόγο. Να ασχοληθούν με τη συγγραφή ιστοριών, παραμυθιών (ως πεζό λόγο) και ποιημάτων. Η Δημιουργική Γραφή είναι η διαμόρφωση νέων κριτικών αναγνωστών και άσκηση των παιδιών κι ενηλίκων με την αφήγηση.

Σκοπός είναι να μάθουν τα παιδιά μας με βιωματικό τρόπο να αξιοποιούν τη νεοελληνική γλώσσα δημιουργικά ξεπερνώντας τη σχολική διδασκαλία. Τα παιδιά έρχονται πιο κοντά σε κείμενα και μαθαίνουν να γράφουν τα ίδια λογοτεχνικά κείμενα. Μέσα από το συγγραφικό παιχνίδι, γράφουν ποιήματα ή διηγήματα και κείμενα (άρθρα) για ζητήματα της κοινωνίας τους, θέματα που αφορούν τα ίδια, σκέψεις κι αγωνίες δικές τους.

Φέρνει τους ενήλικες σε επαφή με τη σύγχρονη ποίηση, τους δίνεις ευκαιρίες να πειραματιστούν με τον ποιητικό και πεζό λόγο και να τους μεταφέρει τεχνικές συγγραφής. Η δημιουργική γραφή ανοίγει δρόμο σε ενήλικες που δεν τολμούσαν να εκφραστούν ποιητικά από φόβο μήπως δεν τα καταφέρουν. Τους δίνονται τα ερεθίσματα και η υποστήριξη ώστε να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να δουν την ποίηση ως τέχνη στην οποία συμμετέχουν δημιουργικά.

Λίγα μόλις χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία των τμημάτων, καταγράφουμε

· συμμετοχή μαθητών των παιδικών τμημάτων σε ανθολόγια πανελλήνιας εμβέλειας, πλάι σε ενήλικες, («καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2020»),

· διοργάνωση -σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου- εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου με τον τίτλο «ποιητικό αναλόγιο»,

· την εκπόνηση ημερίδων και σεμιναρίων υπό την αιγίδα του Συλλόγου για εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία της περιοχής

· συμμετοχή των μαθητικών τμημάτων σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με απαγγελίες δικών τους έργων

Ο δάσκαλος των τμημάτων, Δήμος Χλωπτσιούδης, είναι MA Δημιουργικής Γραφής και υποψήφιος διδάκτωρ, φιλόλογος με πολυετή διδακτική εμπειρία. Είναι επίσης έγκριτος κριτικός ποίησης με παρουσία σε λογοτεχνικά έντυπα και το διαδίκτυο, συγγραφέας και ποιητής.



ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια