ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΣΚΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ίσως τον περισσότερο χειμώνα να επιλέξατε τη ζεστασιά του σπιτιού σας και την απόλυτη χαλάρωση ανάμεσα σε απαλές, χνουδωτές κουβέρτες παρέα με το αγαπημένο σας ρόφημα, όμως τώρα που έχουμε μπει ήδη στην άνοιξη και το καλοκαίρι πλησιάζει, ψάχνετε να βρείτε τρόπους για να βάλετε στη ζωή σας την άσκηση, την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα. Μπορεί ο καιρός να καλυτερεύει και να σας επιτρέπει να βγείτε έξω στη φύση όμως η ιδέα ενός μισάωρου περιπάτου ή μερικών ωρών στο γυμναστήριο δεν σας φαίνεται καθόλου ελκυστική.

Αν είστε από εκείνους που αγαπούν τη σωματική άσκηση αλλά δεν ενθουσιάζονται καθόλου από την ιδέα των οργάνων γυμναστικής, η λύση είναι δίπλα σας και μάλιστα πολύ ψυχαγωγική. Η ενασχόληση με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σας περιμένει να ανακαλύψετε τα σωματικά και πνευματικά αγαθά που έχει να σας προσφέρει.

Παραδοσιακοί χοροί: γιατί να τους επιλέξω;

Σαν λαός, είμαστε ευλογημένοι που καταγόμαστε από μία πανέμορφη χώρα με πλούσιο πολιτισμικό και λαογραφικό υπόβαθρο. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι βαθιά ριζωμένοι στην κουλτούρα της Ελλάδας ξυπνώντας μνήμες, συναισθήματα και σκέψεις. Κάθε τόπος χαρακτηρίζεται από ξεχωριστές παραδόσεις, ήθη και έθιμα σήμα κατατεθέν των οποίων, δεν είναι άλλο από τον χορό σαν μέσο ψυχαγωγίας, διαφορετικός για κάθε περίσταση, γεγονός ή δραστηριότητα. Από τη Μακεδονία ως την Ήπειρο και από τα νησιά μέχρι την Κρήτη, η ρυθμική κίνηση του σώματος υπό τον ήχο μουσικής, πάντα συμβόλιζε την βαθύτερη έκφραση συναισθημάτων και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με ιστορικά ορόσημα αλλά και απλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής


Σήμερα, οι παραδοσιακοί χοροί εξακολουθούν να εκφράζουν την ιστορία του τόπου μας και να χορεύονται σε πολλές κοινωνικές περιστάσεις, κυρίως ως μέσω διασκέδασης. Πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως, παρά το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, το στοιχείο αυτό της κουλτούρας μας δεν έχει εκλείψει προσφέροντας συχνά ψυχαγωγία σε άτομα όλων των ηλικιών. Επιπλέον, μπορούμε εύκολα να βρούμε πολλές σχολές διδασκαλίας παραδοσιακών ελληνικών χορών, μία συμμετοχή στις οποίες θα μας πείσει για τα σπουδαία οφέλη της δραστηριότητας αυτής.


Άσκηση και παράδοση

Με το που θα γραφτείτε σε μία σχολή χορού τα συναισθήματά σας θα είναι ανάμικτα, ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να εκτίθεστε σε άγνωστα για εσάς άτομα. Η αγωνία και η προσμονή των πρώτων λεπτών σύντομα θα αντικατασταθούν από την έξαψη και τη ζωντάνια που προσφέρει η μουσική, η κίνηση και ο χορός. Σκοπός της διδασκαλίας αυτής δεν είναι μόνο η σωστή τοποθέτηση των βημάτων, αλλά και η λαογραφική ενημέρωση που πρέπει να συνοδεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ενημέρωση σχετικά με τις παραδοσιακές φορεσιές, σήμα κατατεθέν της εμφάνισης του χορού, αλλά και τον συμβολισμό τους. Επιπλέον, ο δάσκαλος οφείλει να παροτρύνει τους μαθητές για αυτοσχεδιασμό, έκφραση και συμμετοχή στο χορό και στο τραγούδι. Με λίγα λόγια λοιπόν, σε ένα εργαστήρι παραδοσιακού χορού, όχι μόνο θα μάθετε αλλά και θα διασκεδάσετε στο ρυθμό των οικείων σας τραγουδιών.  

Επίσης, οι άνθρωποι με τον χορό κοινωνικοποιούνται, εκφράζονται πιο ελεύθερα, ψυχαγωγούνται ενώ παράλληλα διατηρούν την καλή σωματική και ψυχική τους υγεία. Κάθε μορφή χορού, είτε κυκλική είτε ζευγαρωτή είτε ελεύθερη, προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία και ευεξία μυαλού και σώματος. Ενώ ο αθλητισμός ενεργοποιεί εξίσου καλά το σώμα, η βασική διαφορά τους με τον χορό είναι ότι δεν υπάρχει λυρισμός και ρυθμικότητα. Λείπει η μουσική που ουσιαστικά στερεί την αρμονία και την ελευθερία κινήσεων.

Όσον αφορά τη φυσική μας κατάσταση, ο χορός είναι ο τέλειος τρόπος διατήρησης ενός γερού και υγιούς σώματος. Βελτιώνει την μυική αντοχή ενώ προσφέρει καλύτερη ισορροπία και στάση σώματος. Επίσης, διευκολύνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, ο χορός εξασφαλίζει ανεβασμένη διάθεση, υγιές μυαλό και βελτιωμένη συγκέντρωση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα των παραδοσιακών χορών ως μέσω άσκησης είναι οι ελαττωμένες πιθανότητες για μυοσκελετικό τραυματισμό.

Αν ακόμα δεν πειστήκατε για την σπουδαιότητα του παραδοσιακού χορού στη φυσική αλλά και πνευματική μας κατάσταση, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε από κοντά. Ο ρυθμός, η ομαδικότητα και το συναίσθημα σίγουρα θα σας συνεπάρουν χαρίζοντας σας ένα από τα πιο όμορφα μαθήματα στη ζωή σας.

Ειρήνη Μαθιουδάκη
Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας
Influence:
Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια