Η 1 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Η 1 Μάη στην παράδοση

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς ανάγει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και σχετίζεται με τις αρχέγονες αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα της γης, των ζώων και των ανθρώπων.

Ο Μάιος αντιστοιχούσε στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορτάζονταν τα «Ανθεοφόρια», αφιερωμένος μήνας στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και στην κόρης της Περσεφόνη, που σύμφωνα με το μύθο ήταν ο μήνας που ανέβαινε στη Γη από τον Άδη να δει τη μάνα της και να μείνει κοντά της μέχρι τον χειμώνα.

Στην αρχαία Ρώμη τελούνταν γιορτές που ονομάζονταν «Ροσύλλια» και οι Ρωμαίοι στόλιζαν τους τάφους των προγόνων τους με τριαντάφυλλα. Τη γιορτή αυτή τη διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και με την ονομασία «Ροδισμό».

Η ονομασία πάλι του Μαΐου έχει ελληνική προέλευση και σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα. Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος. ΕΤΥΜ. μτγν.<λατ. Maius<θηλ. Maia, ονομασία αρχ. ρωμαϊκής θεότητας, που εθεωρείτο μητέρα του θεού Ερμή.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς


Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Στα ηπειρώτικα τραγούδια η γέννηση του παιδιού θα έρθει τον Γενάρη, συνεπώς ο Μάης είναι ο μήνας που ο νιος μάγεψε και πλάνεψε την κόρη.

Τραγούδι για τον Μάη στην Ήπειρο
Ξυπνά η κόρη την αυγή σα μήλο μαραμένο
Βρίσκει τον κόρφο της ανοικτό, τ’ αχείλι φιλημένο,
Και τη χρυσή της την ποδιά ψηλά ανασκουμπωμένη

-Τάχα το ποιος μου το ’κανε, τάχα ποιος μου το κάνει,
Αν είν’ από τον άντρα μου, χαράμι να του γένη,
Κι αν είν’ από όποιον αγαπώ, χαλάλι να του γένη…

Ακούστε εσείς οι όμορφες και σεις οι μαυρομάτες,
Το Μάη κρασί μη πίνετε κι όξω μη κοιμηθείτε,

Τι βγαίνουν κλέφτες για φιλιά και περπατούν τη νύχτα,
Σέρνουν ψωμί για τα σκυλιά να τρων να μη γαυγίζουν,
Σέρνουν το μαγιοβότανο, μαγεύουν τα κορίτσια.

📧Έχετε κάποια παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε
▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια