ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΟΡΕΥΤΗ-ΡΙΑΣ



Ο χορός είναι μια τέχνη που έχει πολλές μορφές. Έτσι κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με το είδος του χορού που προτιμά. Υπάρχουν πολλά είδη και πολλοί διαφορετικοί λόγοι για να χορέψει κάποιος, από την απλή κοινωνικοποίηση μέχρι την τέχνη της άρτιας απόδοσης στη σκηνή. Αν κάποιος θέλει συνεχίσει το χορό ως μορφή τέχνης ή να ακολουθήσει καριέρα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλες τις μορφές χορού. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα αποκτήσει και να τα αναπτύξει ακόμη και αν δεν έχει γεννηθεί με αυτά.
Τα 10 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας χορευτής είναι τα εξής:
1. Υπομονή
Η εκμάθηση κάθε χορού απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, ακόμα και για όσους έχουν ένα φυσικό ταλέντο στο χορό. Ακόμα και αν υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης για κάποιο χορευτή θα πρέπει να συνεχίζει δουλεύει για να βελτιώσει την κίνηση του. Όπως και σε κάθε τέχνη η πραγματική γνώση απαιτεί χρόνια για να αποκτηθεί.
Οι ικανότητες και η τεχνική αρτιότητα χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και η υπομονή θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.
2. Αφοσίωση
Μαζί με την υπομονή και το χρόνο που απαιτείται για να μάθει ένας χορευτής την τέχνη του χορού πρέπει να είναι και αφοσιωμένος στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται. Πρέπει να προπονείται καθημερινά με μαθήματα χορού και να εκπαιδεύσει το μυαλό του ώστε να αποκτήσει άρτια τεχνική. Η σκληρή δουλειά είναι εκείνη που κάνει κάποιον κορυφαίο χορευτή.
3. Επιμονή
Γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά, ένας χορευτής θα πρέπει να έχει τη θέληση να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στην πορεία του. Ακόμα και μετά από σκληρή εργασία και υπομονή υπάρχουν στιγμές που οι χορευτές νιώθουν δυσκολία στην κίνηση τους. Στην περίπτωση αυτή, η επιμονή είναι εκείνη που θα τους κάνει να προχωρήσουν και να εξελιχθούν στο χορό.
4. Ταπεινότητα
Στον χορό είναι πολύ σημαντική η ικανότητα να παίρνει κάποιος συμβουλές όταν πρέπει. Αυτό συνεπάγεται ότι ο χορευτής πρέπει να χαρακτηρίζεται από ταπεινότητα. Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να καταλάβει ότι πάντα υπάρχει κάποιος καλύτερος και πιο έμπειρος. Αντί να το αρνείται ή να βλέπει τους άλλους με ζήλια, πρέπει να ζητήσει από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία να τον καθοδηγήσουν όταν χρειάζεται.
Αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να υπάρχει και όταν δίνει οδηγίες σε λιγότερο έμπειρους χορευτές καθώς πρέπει πάντα να θυμάται ότι και ο ίδιος κάποτε βρέθηκε στην ίδια θέση.
5. Εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη μαζί με την ταπείνωση που αναφέρθηκε προηγουμένως συνυπάρχουν αρμονικά σε έναν χορευτή. Επειδή ο χορός είναι μια θεατρική τέχνη πρέπει οι χορευτές να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους για να ξεχωρίσουν και να εξελιχθούν. Έτσι ένας χορευτής έχει μεγαλύτερη επιμονή όταν μαθαίνει κάτι καινούργιο. Επίσης μπορεί να αντεπεξέλθει στην επόμενη πρόκληση.
6. Αντοχή
Οι περισσότερες δυνατότητες αποκτώνται μετά από πρακτική εξάσκηση στο χορό, αλλά η αντοχή είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας χορευτής για να εξελιχθεί στο χορό. Ο χορός είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί σωματική άσκηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Για να μπορεί ένας χορευτής να ολοκληρώνει την καθημερινή εξάσκηση και να μπορεί σωστά το μυαλό του να οδηγήσει τους μύες του πρέπει να είναι σε θέση να χορεύει για πολλές ώρες. Η σωστή προετοιμασία και ενδυνάμωση των μυών κάνει καλύτερο ένα χορευτή.
7. Αντίληψη του χώρου
Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του εγκεφάλου-σώματος που θα αναπτυχθεί μόνο από την εκμάθηση της τέχνης του χορού. Ένας χορευτής πρέπει να συνηθίζει να ξέρει που βρίσκονται όλα στη γύρω περιοχή όπως οι δομές, οι διαφορές στο πάτωμα και τα άλλα άτομα. Αυτό είναι που επιτρέπει την φαινομενικά απρόσκοπτη, χαριτωμένη κίνηση μέσα από στο χώρο χωρίς λάθη.
8. Αυτογνωσία
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα αλλά και με το μυαλό. Ένας χορευτής πρέπει να έχει επίγνωση για τις κινήσεις του και για το πως η ψυχική του κατάσταση επηρεάζει την απόδοσή του. Ο χορός είναι συχνά μια έκφραση της λογικής και του συναισθήματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να βοηθήσει αλλά να επηρεαστεί από την νοοτροπία του χορευτή στη στιγμή.
Η συνειδητοποίηση αυτού του χαρακτηριστικού εκτός από την κίνηση του σώματος επιτρέπει σε έναν χορευτή να επικεντρωθεί στο να παρουσιάσει αυτό που εκφράζει ο χορός χωρίς να αποσπάται η προσοχή του.
9. Δημιουργικότητα
Ο χορός μπορεί να είναι έκφραση συναισθημάτων ή ακόμα και μιας ιδιαίτερης ιστορίας. Ένας χορευτής πρέπει να έχει τη δική του αίσθηση της δημιουργικότητας στην εμφάνιση αυτών των πτυχών μέσα από την τέχνη του. Ακόμα και όταν λαμβάνει συγκεκριμένη κατεύθυνση από έναν χορογράφο, η προσωπική δημιουργικότητά του θα αναδείξει πως θα παρουσιαστεί το αναμενόμενο συναίσθημα ή δράμα.
Μπορεί να είναι μέσα από συγκεκριμένες προσωπικές ερμηνείες της κίνησης ή εκφράσεις του προσώπου, αλλά ένας χορευτής πρέπει να είναι σε θέση να σκεφτεί και να δημιουργήσει για να κάνει τις ερμηνείες του να ξεχωρίσουν.
10. Αγάπη για το χορό
Τέλος για να έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ένας χορευτής πρέπει να αγαπά πραγματικά το χορό. Μπορεί να περνά στιγμές απογοήτευσης όταν δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις κινήσεις ή το στιλ του αλλά πρέπει να αγαπά την τέχνη.
Αυτό το στοιχείο είναι εκείνο που θα βοηθήσει έναν χορευτή να αποκτήσει όλα τα παραπάνω στοιχεία και να ξεχωρίσει στο χορό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια