ΣΙΓΑΝΟΣ

Κρήτη - Σιγανός

Ο Σιγανός, όπως δείχνει και το όνομά του, είναι αργός χορός (σιγανός< σιγά = αργά) και χορεύεται σε κύκλο με τους χορευτές πιασμένους από τους ώμους.
Ο χορός αποτελείται από έξι ή οκτώ βήματα, ανάλογα με τη περιοχή στην οποία χορεύεται. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο χορεύεται με οκτώ βήματα, ενώ στο Ηράκλειο χορεύεται με έξι. Συχνά γίνεται σύνθεση των βημάτων και ανάλογα την μουσική χορεύουμε με 6 ή 8 βήματα.
Γενικά είναι εύκολος χορός και μπορεί πολύ γρήγορα να τον μάθει και να τον χορέψει κάποιος που δε τον ξέρει. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και τουριστικός χορός.

Ιστορία
Δεν γνωρίζουμε πολλά για την προέλευσή του. Σύμφωνα με μία ιστορία, κατά τη Τουρκοκρατία οι αγάδες (αξιωματούχοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία), συνήθιζαν να καλούν Κρητικούς στους οντάδες τους (τούρκικα σπίτια). Έριχναν στο πάτωμα ρόβι (έναν μικρό στρογγυλό καρπό) και όποιος το πατούσε, γλιστρούσε. Ζητούσαν, λοιπόν, από τις γυναίκες να χορέψουν. Αυτές χορεύοντας πατούσαν το ρόβι και έπεφταν κάτω. Τα φορέματα τους σηκώνονταν και οι Τούρκοι «έκαναν χάζι».
Οι Κρητικοί μην μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο ζήτησαν από τους οργανοπαίχτες να φτιάξουν μουσική για έναν χορό «περπατητό», με γερό κράτημα ώστε οι γυναίκες τους να μη χάνουν την ισορροπία τους. Έτσι γεννήθηκε ο σιγανός.

Συχνά στα γλέντια, ο κόσμος αρχίζει να χορεύει σιγανό και σιγά σιγά καθώς το κέφι ανεβαίνει, μετατρέπεται σε πεντοζάλη- έναν δύσκολο και γρήγορο χορό.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε Κρητικούς να
 χορεύουν έναν σιγανό που εξελίσσεται σε πεντζάλη.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια