Κρήτη - Μαλεβιζιώτης
Πηδηχτός χορός της κεντρικής Κρήτης. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, οι οποίοι σχηματίζουν κύκλο και πιάνονται από τους καρπούς με τους αγκώνες λυγισμένους. Αρχική θέση είναι η προσοχή. Το όνομά του δηλώνει προέλευση από το Κάστρο (Ηράκλειο) ή από την επαρχία Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου. Σε ορισμένα χωριά του νομού Ρεθύμνου έχει καταγραφεί και ως Κουγίτης.
O Καστρινός Πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτης ή Μαλεβιζιώτικος αποτελεί πολεμικό χορό, ο οποίος πιθανόν προέρχεται από τον αρχαίο κρητικό χορό ορσίτη. Ο όρος «όρσες» ή «όρτσες» που δίνεται στις συνήθεις αλματώδεις στριφογυριστές φιγούρες του πρωτοχορευτή επιτρέπει την εκδοχή αυτή. Ονομάζεται Μαλεβιζιώτης καθότι πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου. Αργότερα, ονομάστηκε Καστρινός πηδηχτός επειδή χορεύτηκε εντός της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, το Κάστρο.
Σήμερα τα ονόματα καστρινός και μαλεβιζώτης αναφέρονται στον ίδιο χορό, έναν από τους λίγους παραδοσιακούς χορούς που έχουν απομείνει σε λειτουργία στην Κρήτη. Όσο μπορούμε να καταλάβουμε όμως από τα σπαράγματα της μουσικοχορευτικής παράδοσης που μπορούν ακόμη να μελετηθούν, ο πηδηχτός του νομού Ηρακλείου διαφοροποιείται στο χορευτικό ύφος κατά περιοχές και γίνεται καστρινός πηδηχτός, μαλεβιζώτικος πηδηχτός, μοχιανός πηδηχτός (χωριό Μοχός), εθιανός πηδηχτός (χωριό Εθιά) κ.λ.π. Στην ίδια οικογένεια φαίνεται να ανήκει και ο περίφημος στειακός πηδηχτός (Σητεία) του νομού Λασηθίου.
Σε κάθε περιοχή, από τους ντόπιους ο χορός ονομαζόταν απλός «πηδηχτός», ενώ οι κάτοικοι άλλων περιοχών τον χαρακτήριζαν με τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που αναφέραμε.
Σε κάθε περιοχή, από τους ντόπιους ο χορός ονομαζόταν απλός «πηδηχτός», ενώ οι κάτοικοι άλλων περιοχών τον χαρακτήριζαν με τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που αναφέραμε.
0 Σχόλια