ΡΟΥΣΟΥΛΕΝΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

        ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΡΟΥΣΟΥΛΕΝΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ      

Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες στη Μακεδονία, και κυρίως στην περιοχή της Καστοριάς από όπου και το όνομά του, με λαβή των χεριών από τις παλάμες και με το τραγούδι «Πηνελόπη Καρανά ποια θα κάνεις πεθερά;». Αρχική θέση είναι η προσοχή και μουσικό μέτρο τα 2/4. Ο χορός αποτελείται από 3 μέρη.

Μακεδονικό παραδοσιακό τραγούδι κι χορός από την αστική περιοχή της Καστοριάς. Αναφέρεται σε αληθινό γεγονός που συνέβη στην πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα. Πάνω από εβδομήντα χρόνια και πέρα η Πηνελόπη Καρανά τραγουδιέται και χορεύεται στην Καστοριά και παντού στην ελληνική γη σαν ένας αντιπροσωπευτικός χορός της Καστοριάς.
Είναι αλήθεια πως αγάπησε το λεβεντονιό το Ρουσούλη και η καρδιά της έπλαθε πρωτόγνωρους χτύπους την ώρα που τον συλλογιόταν κι όταν περνούσε κάτω από τα παραθύρια της. Κάτι κατάλαβαν στην γειτονιά κι άρχισαν να την ρωτάνε: “Πηνελόπη Καρανά ποια θα κάνεις πεθερά;” γεμάτοι ειρωνεία, γιατί ήξεραν πως ο πατέρας της την προόριζε για άλλο άντρα τον Τράντο, και πως ο λόγος του πατέρα τότε, ήταν νόμος. Μα το όμορφο κορίτσι χτυπούσε τα παρθενικά του χέρια με πείσμα και έλεγε: “Και τώρα, και τώρα, τη Ρουσούλαινα”. Και η λαϊκή μούσα πήρε το χτύπημα των χεριών της και το 'καμε τρισχαριτωμένο τσάκισμα χορού και τα λόγια της τα απαντητικά, τραγούδι χαρούμενο
Η Πηνελόπη Καρανά παντρεύτηκε τον Ρουσούλη που αγάπησε.
Πηνελόπη Καρανά
ποια θα κάνεις πεθερά;
Και τώρα, τώρα και τώρα, τώρα
Τη Ρουσούλαινα, τη Ρουσούλαινα.
Θα διαλέξω πεθερά,
αχ, παιδιά μου τι χαρά!
Και τώρα ...
Πού 'χει τα πολλά φλουριά
και τα γρόσια στην ποδιά.
Και τώρα ...
Την Τράνταινα έχεις πεθερά,
Πηνελόπη Καρανά.
Και τώρα…




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια