ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΔΙΑΝΟΣ

Κρήτη - Κουτσαμπαδιανός



Ο κουτσαμπαδιανός ή κατσαμπαδιανός. Μουσικό μέτρο 2/4. Τοπικός πηδηχτός ανδρικός χορός της κεντρικής Κρήτης με δεξιόστροφη φορά, ο οποίος είναι παραλλαγή του πεντοζάλι. Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από το τουρκικό μεγάλο χωριό = κατσαμπάς. Κατά μια άλλη ερμηνεία είναι ο πεντοζάλης που χόρεψε ο καπετάν Σήφης από την Αμπαδιά -το σημερινό Αμάρι- που συμμετείχε στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, ο οποίος ήταν κουτσός και έκανε τον ανάλογο βηματισμό.(4) Οι λαβές είναι στο ύψος των ώμων, όπως στο πεντοζάλι.

«Τον Κατσαμπαδιανό χορό όποιος τονε κατέχει

να ρθει να τονε πιάσομε μαζί να μ’ αρμηνέψει»

«Χόρευγε Κατσαμπαδιανό, χόρευγε και Κουγίτη (μαλεβιζιώτης)

απ’ ομορφύτερος χορός δεν βρίχνεται στην Κρήτη»


Χορεύεται κυρίως στο νομό Ρεθύμνου, στην επαρχία Αμαρίου και ειδικότερα στην περιοχή της Αμπαδιάς ή Κατσιμπαδιάς και σε περιοχές γύρω από αυτήν. Σύμφωνα με την παράδοση ο χορός πρωτοχορεύτηκε ως εξής : Ένας από τους οπλαρχηγούς υ Δασκαλογιάννη ο σπουδαίος οπλαρχηγός Ιωσήφ Δασκαλάκης ή Σηφοδασκαλάκης (πατήρ) που επέζησε κατά την επανάσταση του 1769 χάνοντας όμως το αριστερό του πόδι, βρέθηκε γύρω στο 1780 στο χωριό Λοχριά της επαρχίας Αμαρίου και θέλησε να χορέψει Πεντοζάλη. Αυτό φυσικά λόγω της αναπηρίας του ήταν αδύνατο. Οι μουσικοί και οι χορευτές όμως θέλοντας να τον τιμήσουν προσάρμοσαν το ρυθμό αλλά και τα βήματα του Πεντοζάλι στα βήματα ενός κουτσού άντρα. Ο ίδιος έσερνε το αριστερό του πόδι και το δεξί στήριζε στο έδαφος. Στα βήματά του λοιπόν προσαρμόστηκε ο χορός αυτός ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Χορεύεται μόνο από άντρες πιασμένους από τους ώμους.

Στον Κατσαμπαδιανό χορό δεν πραγματοποιούνται φιγούρες και αυτοσχεδιασμοί ούτε ατομικοί ούτε ομαδικοί κάτι το οποίο γίνεται για να τιμηθεί ο γενναίος αυτός πολεμιστής που δεν μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα εξαιτίας της αναπηρίας του.

Χορός ,ο οποίος χορεύεται στο Ρέθυμνο .Έχει καταγραφεί στην επαρχία Αμαρίου,σε μερικές περιοχές της επαρχίας Αγ.Βασιλείου αλλά και σε και σε περιοχές γύρω απ’αυτήν όπως τα Χάρκια,τους Έρφους και την Ελεύθερνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια