ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Εκδρομή στη Καστοριά πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός σύλλογος κατοίκων Νέας Πολιτείας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Πρώτη στάση στο Δισπηλιό. Το Δισπηλιό είναι μεγάλος οικισμός του Δήμου Μακεδνών στο νομό Καστοριάς. Αποτελεί ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα και στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 1.186 κατοίκους. Βρίσκεται περίπου στο 4χλμ του δρόμου Καστοριάς - Άργους Ορεστικού.

Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο 5260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου . Oι συστηματικές ανασκαφές (1992 και εξής) αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Ευρώπη.

Μετά την ξεναγησή μας στον οικισμό αναχωρήσαμε για την πόλη της Καστοριάς . Εκεί δίπλα στην λίμνη υπάρχει το Σπήλαιο του Δράκου το οποίο και επισκεφτήκαμε. 

Το σπήλαιο Δράκου είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα στην πόλη της Καστοριάς και απέχει μόλις 20 μ. από την όχθη της λίμνης Ορεστιάδα. Περιλαμβάνει 10 αίθουσες, 7 υπόγειες λίμνες και 5 διαδρόμους-σήραγγες με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Το σπήλαιο του Δράκου ήταν άγνωστο μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. Πιθανολογείται ότι, μέχρι κάποια εποχή η είσοδος του δεν ήταν ορατή λόγω των προσχώσεων και της δύσβατης τοποθεσίας του, προσπελάσιμης παλαιότερα μόνο από την λίμνη. ‘Οταν τη δεκαετία του 1940 διανοίχτηκε ο παραλίμνιος δρόμος της πόλης, Καστοριανοί ερασιτέχνες εξερευνητές ανακαλύπτουν πρώτοι το άνοιγμα της εισόδου στο σπήλαιο.Περισσότερα

Περπατώντας δίπλα στην λίμνη 500 μέτρα μετά το σπήλαιο βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας την οποία και επισκεφτήκαμε.
Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, αυτός ο Βυζαντινός θησαυρός βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια που τα κλαδιά τους αγγίζουν τα νερά.Περισσότερα

Αφού γεμίσαμε με μοναδικές όμορφες εικόνες και εμπειρίες ήρθε και η ώρα για το καθιερωμένο γλέντι με φαγητό χορό τραγούδι, γλέντι που μας ενώνει μας κάνει μία παρέα όλους και μας αφήνει για το τέλος την καλύτερη ανάμνηση




 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια