ΤΑ ΚΟΥΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Το Πανηγύρι και τα «Κουκάνια» στην Αστυπάλαια

Σε κλίμα κατάνυξης και παραδοσιακής ατμόσφαιρας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η εκκλησία της Παναγίας της Πορταϊτισσας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό πανηγύρι του νησιού με τα έθιμα και τις παραδόσεις να παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Την παραμονή της γιορτής μετά τον εσπερινό πραγματοποιείται μεγάλο γλέντι υπό τους ήχους του βιολιού και της λύρας, με παραδοσιακούς χορούς που κρατούν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το γλέντι γίνεται στον περίβολο της εκκλησίας που ονομάζεται Ροδιά. Ανήμερα της Παναγίας έξω από την εκκλησιά αλλά και σε κάθε αστυπαλίτικο σπίτι ετοιμάζεται το παραδοσιακό γεμιστό αρνί που ονομάζουν «Λαμπριανό».

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Αστυπάλαια χορτασμένη από χορούς, μουσική και φαγητό, ενώ την αυλαία έρχεται να κλείσει το παιχνίδι και τα γέλια των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών. Στην περιοχή του Πέρα Γιαλού διοργανώνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα «κουκάνια» μια σειρά από διασκεδαστικά παιχνίδια που συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Κάποια από αυτά είναι το γιαουρτοτάισμα όπου προσπαθεί ο ένας να ταϊσει τον άλλον με δεμένα τα μάτια, το τράβηγμα του σχοινιού, αγώνες κολύμβησης και το πιο δημοφιλές με το πιάσιμο του πετεινού όπου ο καθένας με τη σειρά του προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε έναν λεπτό κορμό αλειμένο με γράσο. Στην άκρη του κορμού κρέμεται από ένα δίχτυ ο πετεινός όπου είναι και το έπαθλο του νικητή. Όποιος δεν καταφέρει να φτάσει ως εκεί, γλυστρά και πέφτει στη θάλασσα. Ωστόσο πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και άλλα πολλά παιχνίδια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια