12ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ & ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ & ΜΕΘΟΔΙΑ 2019

Η μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού, το τετραήμερο  Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Κυρίλλεια και Μεθόδεια 2019» του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Κατοίκων νέας Πολιτείας Ευόσμου πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά στις 9 με 12 Μαΐου προσφέροντας στον πολιτισμό και χαρίζοντας στους επισκέπτες ξεχωριστές και μοναδικές στιγμές «γεμάτες» ήχους, χορούς και χρώματα.



Για δωδέκατη συνεχή χρονιά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κυρίλλεια και Μεθόδεια»  σφράγισαν με τη δυναμική και το πλούσιο πρόγραμμά τους τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ήταν για άλλη μία φορά η αφετηρία και ο σταθμός για ένα ξεχωριστό και μοναδικό «ταξίδι» στην πολιτιστική μας παράδοση αλλά και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Η περιοχή της Νέας Πολιτείας, το πλέον δυναμικό και αναπτυσσόμενο οικιστικά και πληθυσμιακά κομμάτι του Ευόσμου γίνεται κάθε χρόνο το σταυροδρόμι και ο τόπος συνάντησης των πολιτιστικών φορέων αλλά και των πολιτών, των νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Μέσα από τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα που θα πραγματοποιούνται, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να γευτούμε την ομορφιά της πολιτιστικής δημιουργίας αλλά και της γνήσιας ψυχαγωγίας.

'Ολοι κάτω από την ομπρέλα του πολιτισμού παρόντες σ´ ένα φαντασμαγορικό ομαδικό χορό πιασμένοι χέρι - χέρι χορευτές διάφορων συλλόγων, διαφορετικής καταγωγής , διαφορετικής ηλικίας , διαφορετικής πολιτισμικής χροιάς ,όλοι μαζί , όλοι ίσοι μα και συγχρόνως διαφορετικοί χορεύοντας σ’ έναν κοινό σκοπό: τη σύνθεση και την ενίσχυση του Πολιτισμού μας  και της Παράδοσης των Ελλήνων.


Ελλήνων Παράδοση

Χρώματα. Χρώματα. Χρώματα! Αυτή είναι η λέξη που μας έρχεται ξανά και ξανά στο νου όταν προσπαθούμε να περιγράψουμε την εντύπωση που μας κάνει η Ελληνική παράδοση.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν γερά στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης. Γιατί διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και το μεταβάλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Με τις εκδηλώσεις τους κάνουν πιο σαφείς τις ιδέες που αποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινες αξίες.

Τα στοιχεία της Παράδοσης, που είναι μια αλυσίδα που αρχίζει από το παρελθόν, φθάνουν μέχρι σήμερα στην εποχή μας, ανανεωμένα, με νέες μορφές, με νέες προοπτικές και μπορούν να προσαρμοσθούν στις σημερινές συνθήκες.




Στην Παράδοση δεν έχουμε το στατικό στοιχείο που ευνοεί την μουμιοποίηση. Αντίθετα, έχουμε το δυναμικό στοιχείο, που παίρνοντας το υλικό από το παρελθόν, έχει τη δύναμη να κτίζει νέους οικισμούς, νέες μορφές, που βοηθάνε το σύγχρονο άνθρωπο στην επιβίωσή του. Αυτό ακόμα σημαίνει πως οι θρησκευτικές και εθνικές μας παραδόσεις είναι ζωντανές, δεν είναι νεκρές. Δεν ζητάμε να αναθέσουμε στους νέους μας το ρόλο του νεκροθάφτη. Ζητούμε να γίνουν οι φορείς αυτής της ζωντανής Παράδοσης, που μεταφέρεται μέσα στους αιώνες σαν πολύτιμο κεφάλαιο αυτοσυνειδησίας μέσα στο χώρο και στον χρόνο. Λαοί που δεν έχουν Παράδοση, δεν έχουν ζωή. Είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό και θάνατο. Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλο κεφάλαιο στη διάθεσή μας από τον υπέροχο πλούτο της Παράδοσής μας, που τον αγνοούμε σ’ όλες του τις πλευρές. Στοιχεία θρησκευτικά, λαογραφικά, τεχνολογικά, αρχιτεκτονικά, συνεταιριστικά και άλλα, συνιστούν σ’ όλο το πλάτος και μήκος και βάθος την έννοια της Παράδοσής μας, που σαν τα μάθουμε θα εκπλαγούμε για την πληρότητά τους και για τη δυνατότητά τους να μας προσφέρουν ό,τι αληθινά έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε σαν άνθρωποι μέσα στις σύγχρονες Βαβυλώνες των πόλεών μας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ




  Επιμέλεια άρθρου
  Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια