ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ 2018 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ


Ο Πολιτιστικός σύλλογος κατοίκων Ν. Πολιτείας Ευόσμου συμμετείχε με το τμήμα παραδοσιακών χορών την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου του 2018 στην αναβίωση του εθίμου «Κλαδαριές» που διοργανώσε το Τμήμα Πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Αθλητισμού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ευόσμου «Κοσμάς ο Αιτωλός»

Το έθιμο αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο, ωστόσο η ημερομηνία του δεν είναι σταθερή. Οι «Κλαδαριές» είναι ένα έθιμο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς η φωτιά που ανάβει μπροστά στο χώρο του Συλλόγου συμβολίζει τη φωτιά που χρησιμοποίησαν οι 3 μάγοι και οι βοσκοί προκειμένου να ζεστάνουν το θείο βρέφος. Πρόκειται για ένα έθιμο θρησκευτικού χαρακτήρα που γίνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η εορταστική συγκέντρωση ξεκίνησε από το Δημαρχείο Ευόσμου όπου μαζεύτηκαν όλοι οι Σύλλογοι. Ο Δήμαρχος, κ. Πέτρος Σούλας, απηύθυνε το καλωσόρισμα του στους διοργανωτές, στους Συλλόγους και σε όλους όσους βρέθηκαν εκεί για να γεφυρώσουν το παρόν με το παρελθόν της ιστορίας.

Ακολούθησαν ομαδικοί χοροί των Συλλόγων με την παρουσία ζωντανής μουσικής.

Την ίδια στιγμή η βροχή που είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα άρχισε να δυναμώνει με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πατινάδα συντομότερα από ότι θα γινόταν. Η διαδρομή μετά μουσικής, χορού και βροχής ξεκίνησε από το Δημαρχείο προς την Οδό Αριστοτέλους με κατεύθυνση τον αύλιοχώρο του Συλλόγου που βρίσκεται στο Παλιό τέρμα Μενεμένης (περιοχή Ελπίδας Ευόσμου). Εκεί, υπήρχε συμβολικά η αναμμένη φωτιά και προσφερόταν δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους φασολάδα (η οποία από τις 6 το πρωί ήταν στη φωτιά) και νηστίσιμα συνοδευτικά όπως χαλβάς, ελιές, τουρσιά καθώς και κρασί.


Παρουσιάστηκαν ακολούθως οι Σύλλογοι οι οποίοι δεν ήταν μόνο τοπικοί, αλλά προέρχονταν από διάφορες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι που προσκλήθηκαν ήταν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κάρπης από το Κιλκίς, το Χορευτικό του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείου Ελλάδος “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” από το Κορδελιό, o Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γέφυρας Άγιος Γεώργιος, o Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, ο Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης “Το Σεργιάνι”, το Σωματείο Μακεδονία της Νέας Ευκαρπίας, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ευόσμου Κουκλουτζάς και ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου-Μακεδνός. Τα μέλη των χορευτικών ήταν ντυμένα μεπαραδοσιακές φορεσιές. Κάθε χορευτικό είχε το λάβαρο του έτσι ώστε να δεθεί το εν λόγω χριστουγεννιάτικο έθιμο με την ελληνική μας παράδοση.

Το χριστουγεννιάτικο γλέντι παρέα στους ήχους της παράδοσης με τα χάλκινα Γουμένισσας κύλησε εἰς τήν ἀκμήν τῆς μεσημβρίας της Κυριακής μετά το χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ευόσμου «Κοσμάς ο Αιτωλός», ο οποίος και ευχήθηκε Καλές Γιορτές σε όλους και όλες.

Σκοπός του αναφερθέντος πολιτιστικού γεγονότος δεν ήταν μόνο η αναβίωση του εθίμου αλλά και η πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής, η ανάταση και η ψυχαγωγία των κατοίκων της. Η παράδοση αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και ιστορικής συνέχειας και οφείλουμε να την προστατεύουμε από αλλοιώσεις ή κινδύνους παραμέρισης της. Η μνήμη είναι αρκετά εύθραυστη και η αναβίωση τέτοιων εθίμων βοηθά στη διατήρηση του πολιτισμικού μας παρελθόντος.
(Κείμενα από το άρθρο της Ολυμπίας Σαλαγιάννη στο http://evosmos.org/)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ


▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃




 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια