ΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΤΣΑΛΜΑ" ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ



Το Τμημα Παραστάσεων Κρητικών Χορών του Πολιτιστικού συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Μουσικοχορευτικού Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου που αναβιώνει στις 21 και 22 Ιουνίου το έθιμο «Tσάλμα»



 Με πρωτοβουλία του Μουσικοχορευτικού Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, αναβιώσε και φέτος στο Ασεστοχώρι Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ το έθιμο της «Tσάλμας».

 Όχι βέβαια όπως παλιά, ανάβοντας φωτιές την παραμονή του Άι Γιάννη στις γειτονιές, αλλά σε μία κεντρική εκδήλωση στην αυλή των δημοτικών σχολείων με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα.χάρη στην αγάπη για την παράδοση και το μεράκι των μελών του Μουσικοχορευτικού Λαογραφικού Συλλόγου, αναβιώνει διατηρείται το έθιμο αυτό, και μάλιστα οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις στέφονται πάντοτε από απόλυτη επιτυχία, αν κρίνει κανείς από τη μεγάλη προσέλευση των θεατών και τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, στο τέλος της δεύτερης βραδιάς των εκδηλώσεων, οι διοργανωτές ανάβουν μία φωτιά και γύρω της συνεχίζεται ο χορός, όχι μόνον από τα μέλη των συγκροτημάτων αλλά από οποιονδήποτε επιθυμεί να χορέψει.

 Πολλοί δε, κυρίως παιδιά, πηδούν πάνω από τη φωτιά έχοντας στεφάνια στο κεφάλι τους από το φυτό που ανθίζει αυτήν την περίοδο στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου, γνωστό ως «τσάλμα». Τα στεφάνια αυτά μετά το τέλος των χορών, σύμφωνα με το έθιμο τα ρίχνουν στη φωτιά.






 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια