ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 

Με αυτή την πρώτη αιμοδοσία, ιδρύθηκε η Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου Μια ενέργεια που εκτός από την έντονη κοινωνική της διάσταση, δημιουργεί έναν πρόσθετο πόλο συνοχής των μελών και φίλων του Συλλόγου και, εν γένει, των κατοίκων της Νέας Πολιτείας.

Κάλεσμα στα μέλη και φίλους του συλλόγου


Στην αιμοδοσία μπορεί να συμμετάσχουν όχι μόνο μέλη του Συλλόγου και φίλοι αλλά και κάτοικοι όλου του Δήμου μας . Οι υποψήφιοι αιμοδότες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η Ομάδα Αιμοδοσίας του Συλλόγου θα βρίσκεται εκεί καθολη την διαρκεια και θα εξυπηρετεί σε οτι χρειαστουν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Με δεδομένη την ώρα της αιμοδοσίας, καλό θα είναι να δοθεί προσοχή στα παρακάτω από τον υποψήφιο αιμοδότη:

-να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον 24 ώρες πριν

-να κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ του Τετάρτης

-να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ πρωινο και γευμα εως και 2 ωρες πριν.

- να μην παιρνει χαπια πίεσης

-αν έχει κανει τατουάζ τοτε θα πρεπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες

-να είναι υγιής


Διαδικασία αιμοδοσίας

Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες περιγράφουν πόσο όμορφα νιώθουν από την προσφορά τους. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.

Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα

Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.


Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

 

▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃



  Επιμέλεια άρθρου
  Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια