4η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2015


Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη η επιτυχία της 4ης Παγκρήτιας Έκθεσης «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση» Κρήτη – Μακεδονία ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας που έγινε στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 45.000 επισκέπτες.

Ξεπέρασε κάθε θετική πρόβλεψη η επιτυχία της 4ης Παγκρήτιας Έκθεσης «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση» πού έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 45.000 πολίτες επισκέφθηκαν την έκθεση και απόλαυσαν εξαιρετικές στιγμές στην μεγάλη γιορτή γεύσης, μουσικής, χορού και πολιτισμού που είχε στηθεί για το επταήμερο από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου στους χώρους του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να προμηθευτούν εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής ποιότητας κατευθείαν από τους παραγωγούς. Λάδι, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια – αρτοσκευάσματα, μέλι, βότανα, γλυκά, ζυμαρικά, ρακί, κρασί, καλλυντικά, είναι μερικά από τα προϊόντα που παρουσίαζαν εκθέτες από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Εκατοντάδες ήταν και οι εμπορικοί επισκέπτες, χονδρέμποροι, εκπρόσωποι εταιριών που προχώρησαν στην σύναψη συνεργασιών έτσι ώστε τα προϊόντα των Κρητικών επιχειρήσεων να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία πώλησης στην Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Οι επισκέπτες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικοχορευτικών, γαστρονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν πόλος έλξης και τις παρακολούθησε το κοινό με ενθουσιασμό.

Τοπικές φορεσιές, μουσικά ακούσματα, χορευτικές φιγούρες από χοροδιδάσκαλους και χορευτές, γαστρονομικές δημιουργίες από εμπνευσμένους σεφ, γεύσεις και αρώματα παραδοσιακών προϊόντων δημιούργησαν ατμόσφαιρα Κρήτης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Για την πραγματοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων εργάστηκε πλήθος συνεργατών και έγιναν με την ουσιαστική συμβολή συλλόγων και σωματείων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη.

Το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έγιναν έχει ως εξής:
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και τους ΡΙΖΙΤΕΣ.
“Καντάδα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης” και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”.
“Μάθημα Κρητικής Κουζίνας” και εκδήλωση για τη γαστρονομία με τίτλο “Ταξίδι γεύσεων στην απλότητα και τη μαγεία της Κρητικής κουζίνας” με την επιμέλεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, του προέδρου της κ. Γιώργου Μακρή, του σεφ κ. Μανώλη Παπουτσάκη και των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ. Επιστημονικός υπεύθυνος της εκδήλωσης και ομιλητής ο π. πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός.
Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας
Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από την ‘Ενωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης.
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από το Σωματείο “Μακεδονία” Νέας Ευκαρπίας που παρουσίασε Ηπειρώτικους χορούς.
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος” που παρουσίασε Μακεδονικούς χορούς.
Αφιέρωμα στην κρητική λαϊκή παράδοση (μουσική, χορός, τραγούδι) από το Σύλλογο Κρητών Ωραιοκάστρου & φίλων “Ερωτόκριτος”.
Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τον Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών Θεσσαλονίκης “Τ’ Αγρίμια” και το τμήμα Ριζίτικου τραγουδιού.
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Ο σύλλογος συμμετείχε με όλα τα τμήματα Κρητικών χορών (Εφήβων Νέων και Ενηλίκων ) κερδίζοντας επάξια τις εντυπώσεις

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, από την Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παρουσία του βουλευτή κ. Κώστα Ζουράρι, της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Θεανώς Βρέντζου, της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βούλας Πατουλίδου, του προέδρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιου Τζίκα, του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Νίκου Κατσαρού, του Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης κ. Κώστα Δανδουλάκη, της Περιφερειακού Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνας Ζωγράφου, του προέδρου της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Πέτρου Πετρακάκη, εκπροσώπων όλων των Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και πλήθους κόσμου.

Για την ανάπτυξη του τουριστικού ενδιαφέροντος των επισκεπτών, γίνονταν συνεχής αναφορές από τους διοργανωτές και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, προτρέποντας το κοινό να επισκεφτεί το νησί και να απολαύσει την παραμονή του σε αυτό.

Μεγάλα όμως ήταν και τα επικοινωνιακά οφέλη που προέκυψαν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κρήτης, μέσα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο διοργανωτής της έκθεσης κ. Νεκτάριος Σερμάκης τόνισε ότι και στο μέλλον θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διοργανώσεις, που στόχο θα έχουν να προβάλουν την Κρήτη, το έργο των Κρητικών παραγωγών-μεταποιητών, την ενίσχυση του νησιού ως τουριστικού προορισμού και την ανάπτυξη των σχέσεων της Κρήτης με τη Μακεδονία.ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ


Όσο υπάρχει λεβεντιά σε τούτο τον πλανήτη... τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θ'αγαπούν την Κρήτη. 
 
▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃ Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια