ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2011 - ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας  με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου – Ν. Κορδελιού «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ»...και συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση «ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2011» με το παραδοσιακό τμήμα ενηλίκων παρουσιάζοντας χορούς από την Θράκη 

Μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου – Ν. Κορδελιού για 16η χρονιά, από το έτος ιδρύσεως του, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και την ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Ε..

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2011, στο πάρκο ΣΜΥΡΝΗΣ ( επί των οδών Φ. Φλώρου και Σιατίστης, δίπλα στο γήπεδο του Οδυσσέα) με ώρα έναρξης 20:00μ.μ.


Αρχικά και στις 19:30 μ.μ. η εκδήλωση ξεκίνησε από τον χώρο του Συλλόγου, με την παρέλαση από όλα τα χορευτικά και μουσικά τμήματα των Συλλόγων που έλαβαν μέρος

Στη συνέχεια οι ανύπανδρες κοπέλες έφεραν το «αμίλητο νερό» από το πηγάδι και έριξε η καθεμία το δικό της ριζικάρι (αντικείμενα όπως π.χ. κόσμημα, κλειδί, μήλο…). Ακολούθησε το άναμμα της φωτιάς από τους νέους και το κάψιμο των πρωτομαγιάτικων στεφανιών… Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων που συμμετείχαν.

Λίγα λόγια για το έθιμο του κλήδονα

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η 'κληδόνα'. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες, που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σημασία.


Ο Κλήδονας ζωντανεύει τη μέρα του Αη-Γιαννιού, στις 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος.

Ο γιορτασμός αρχίζει από την παραμονή με τις μεγάλες φωτιές που ανάβονται και τις πηδούν ακόμη και τα παιδιά. Κατόπιν φέρνουν οι ανύπαντρες κοπέλες από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στη 'γραγούδα' (πήλινο δοχείο), ρίχνοντας μέσα κι από ένα 'ριζικάρι', κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο. Σκεπάζουν έπειτα τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τον ξάστερο ουρανό. Πηγαίνουν τότε όλες για ύπνο και ονειρεύονται τον άντρα που θα παντρευτούν.



Την επόμενη μέρα ανοίγεται με τραγούδια η γραγούδα και καθώς η κάθε μία παίρνει πίσω το αντικείμενο που της ανήκει, ακούγεται κι από ένα δίστιχο, το περιεχόμενο του οποίου έχει κάποια σημασία για το 'ριζικό΄ της κοπέλας, στην οποία εκείνη τη στιγμή απευθύνεται. Τα ριζικάρια κάποτε τελειώνουν και καθώς βασιλεύει ο ήλιος κάθε κοπέλα γεμίζει το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό, στέκεται μπροστά στο παράθυρο και περιμένει μέχρι ν' ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα. Αυτό πιστεύεται πως θα είναι και το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί
 Περισσότερα για το ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ






▃▃▃▃▃▃  ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃



 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια