1ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ


Όλη η ελληνική χορευτική παράδοση ζωντάνεψε στο Ελατοχώρι
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτης Περισσότεροι από 50 πολιτιστικοί σύλλογοι απ όλη την Ελλάδα και περισσότερα από 1400 μέλη χορευτικών συγκροτημάτων συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαϊου 2009, στο Ελατοχώρι, σε μια γιορτή παράδοσης και παρουσίασαν μια ποικιλία χορών και τραγουδιών που χαρακτηρίζει την κάθε περιοχή.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν η ποικιλία των χρωμάτων των παραδοσιακών στολώντων χορευτικών τμημάτων, που χορεύοντας όλα μαζί τον «κουλουριαστό» χορό της Θράκης, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ελατοχωρίου, ενώθηκαν όλοι μαζί, 1400 άνθρωποι. Ήταν εκεί μια μικρή Ελλάδα. Μια Ελλάδα που έχει σε κάθε γωνιά της, ξεχωριστούς χορούς, τραγούδια, ενδυμασίες, ήθη έθιμα, αλλά όταν οι χορευτές βρεθούν μαζί – όπως έγινε το Σάββατο στο Ελατοχώρι- μπορούν να πιαστούν χέρι -χέρι σε χορούς «κυκλωτικούς» και να γίνουν ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων μια πανδαισία μουσικής, ένα ποτάμι κίνησης και ρυθμού. 

Η Ελληνική Παράδοση που ενώνει όλους τους Έλληνες. Οι χοροί εξέφραζαν πάντοτε τα αισθήματα και τα συναισθήματα των λαών. Ο ρυθμός, το ύφος, η μουσική , τα τραγούδια, η ενδυμασία, οι κινήσεις αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Στο παρελθόν αυτά τα στοιχεία συνδεόταν άμεσα με την καταγωγή, τα ήθη και έθιμα, την ιστορία, τον τρόπο ζωής, το κλίμα, τις κοινωνικές αντιλήψεις, την γεωγραφική θέση και την οικονομία του κάθε λαού. 

Το Σάββατο 30 Μαΐου 2009, στο μπαλκόνι του βουνού των Μουσών, το Ελατοχώρι, συναντήθηκε και ζωντάνεψε ολόκληρη η χορευτική και μουσική ελληνική παράδοση. Ήταν το 1ο παραδοσιακό χορευτικό αντάμωμα του Δήμου Πιερίων, μια εκδήλωση που οι διοργανωτές, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης «Η Σκουτέρνα» και ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Ελατοχωρίου, φιλοδοξούν να αποτελέσει θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της ορεινής Πιερίας. 

Η πρωτοβουλία αυτή των συλλόγων του Ελατοχωρίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πιερίων, είναι πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώθηκε στην ορεινή Πιερία Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη των χορευτικών συγκροτημάτων και την συνάντηση όλων στην πλατεία του Ελατοχωρίου.

 Εκεί μέλη των Συλλόγων του Ελατοχωρίου και εθελοντές φρόντισαν να τους υποδεχτούν, όπως και τους επισκέπτες, με κρασί – τσίπουρο, παραδοσιακά τοπικά κεράσματα (κεφτεδάκια, πίτες, «λαλαγκίτες», το γλυκό «Ναπολέων» κ.α) Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου παρατάχτηκαν μέσα στο ναό αντιπροσωπείες των Συλλόγων με τα λάβαρά τους.

 Μετά το πέρας του Εσπερινού όλα τα χορευτικά τμήματα ξεκινώντας από την πλατεία του Ελατοχωρίου κι ακολουθώντας τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων του Ελατοχωρίου παρέλασαν κυκλωτικά χορεύοντας σ όλο το χωριό για να καταλήξουν ξανά μετά από μια ώρα στην πλατεία του χωριού.


 Στη διάρκεια της χορευτικής παρέλασης σε κάθε στροφή τα χορευτικά τμήματα που συνοδεύονταν από τα δικά τους μουσικά συγκροτήματα έστηναν χορό ενώ κάτοικοι του χωριού τους κερνούσαν τσίπουρο – κρασί και τοπικούς μεζέδες που ετοιμάστηκαν με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού με τη συνδρομή και την εποπτεία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης. Γύρω στις 21:30 το βράδυ το μεγάλο ποτάμι της μουσικής και του χορού έφτασε ξανά στην πλατεία του χωριού και ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. 
Ξεκινώντας με τον «κουλουριαστό» χορό της Θράκης όλα τα χορευτικά τμήματα μπήκαν στην αυλή του σχολείου και δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη χρωματική σύνθεση, ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.

 Εκεί χόρεψαν για δύο περίπου ώρες όλοι μαζί σκοπούς της Θράκης, της Μακεδονίας, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κέρκυρας, της Κρήτης.
Η εκδήλωση έκλεισε την αναπαράσταση του τοπικού εθίμου «το κάψιμο της ρόκας» από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων του Ελατοχωρίου.


 Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτης, ο δήμαρχος Πιερίων Δημ. Βαϊνάς, ο Δήμαρχος Δίου κ. Γρ. Παπαχρήστος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος – επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπαθανασίου, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Μ Μίχου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πιερίων, ο πολιτευτής κ. Κ. Δημόπουλος εκπρόσωποι των βουλευτών της Πιερίας και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά και ολόκληρη την Πιερία .


  


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ



ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ





 Επιμέλεια άρθρου
 Παπανικολάου Στυλιανός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια